Европейската прокуратура внесе обвинение срещу главен инспектор от ДФЗ заради рушвет

фонд ЗемеделиеЕвропейската прокуратура, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши, внесе в съда първия обвинителен акт по български случай. Обвиненият е 36-годишен главен инспектор Т. Д. от ДФ „Земеделие“. Случаят доби гласност през септември миналата година и бе огласен от пловдивската прокуратура.

Фермерът И. Г.  от с. Строево, Пловдивско, с одобрен проект по ПРСР, който очаквал финансиране до края на 2020 г., поискал да разбере защо парите се бавят. Чрез второ лице се свързал с главния експерт, а той му казал, че може да задвижи плащането срещу 5000 лева.

Още преди служителят на фонда да получи рушвета, на фермера били преведени парите, след което той си платил. По-късно получил и още едно плащане за изпълнение на проекта по ПРСР в размер на 600 000 лева.

По-късно земеделският производител дал други 5000 лева, за да му се гарантира, че ДФ „Земеделие“ няма да проверява изпълнението на проекта, а ако го провери, няма да наложи санкции.

Така между февруари и началото септември 2020 г. държавният служител получил общо 10 000 лева, но вторият транш бил с белязани банкноти.

Обвиняемият Т. Д. е бил изслушан днес на първо съдебно заседание по делото в българския Специализиран наказателен съд. Присъдата се очаква през следващите месеци, уточняват от Европейската прокуратурата.

Leave a Comment