Кризисното подпомагане на лозаро-винарския сектор продължава и през 2022 г.

Запазва се по-високият процент на помощ по мерките в националната програма
Лозя край с. Брестовица

Лозя край с. Брестовица

Кризисното подпомагане на лозаро-винарския сектор ще продължи и през 2022 г. За целта са подготвени изменения и допълнения към Наредба 6 от 2018 г.  за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Националната програма в периода 2019-2023 г. Проектът е публикуван на страницата на земеделското министерство.

И тази година ще се запази по-високият процент на подпомагане по различните мерки в програмата.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ помощта е 90% (вместо 75%) от направените допустими разходи.

По мерки, „Инвестиции в предприятия“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта е 70% (вместо 50%).

За мерки „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“ помощта от Европейския съюз (ЕС) също е увеличена на 70% (вместо 50%), но в случай че бенефициер отговаря на критериите и за държавна помощ, крайният размер на помощта остава 80%. Този размер на подпомагане ще се отнася за кандидати, сключили през финансова 2022 г. договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от програмата.

По мярка „Застраховане на реколтата“ подпомагането се увеличава на 80% от разходите за застрахователни премии, за всички видове рискове. Този размер на подпомагането от ЕС се прилага за периода от 16 октомври 2021 г. до 15 октомври 2023 г. Възможните рискове са неблагоприятни метеорологични условия като слана, бури, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд, тежка суша, която унищожава повече от 30% от средната продукция, изчислена на базата на предходния тригодишен период ) и до 50% за загуби, причинени от животни; щети, нанесени от болести по растенията или нашествия от вредители; други неблагоприятни климатични условия, различни от неблагоприятни климатични условия, приравнени към природни бедствия.

Прилагане на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ ще е по облекчени правила и през 2022 г.

В мотивите към проекта зам.-министър Момчил Неков посочва още, че с „измененията в наредбата ще се осигурят ясни правила за сроковете за договаряне, изпълнение и изплащане на помощта. Тези условия ще важат основно за мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“, по които договорите за подпомагане по реда на настоящата програма следва да бъдат сключени до 31 декември 2022 г. (това изискване важи и за договорите по всички други мерки), а изпълнението на дейностите може да продължи най-късно до 15 октомври 2025 г. По тези две мерки обаче, одобрените заявители следва да изпълнят такава част от договорените дейности по двете мерки, която съответства на поне 30% от общата одобрена за финансиране сума до 15 октомври 2023 г. В този срок въпросният размер от общото подпомагане следва да бъде и изплатен на бенефициерите.

В проекта е предвидено и условие за заявителите по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“ през 2022 и 2023 г., които заявяват авансово плащане, същото да бъде посочено в заявлението за предоставяне на финансово подпомагане, както и в заявлението за предоставяне на авансово плащане. В противен случай (ако е посочен различен размер) заявлението за предоставяне на авансово плащане ще бъде отказано, а договорът прекратен. Това се налага поради необходимостта от оптимално управление на наличния бюджет по програмата.

Предвидено е изменение и на изискването кои две години да се взимат предвид при изчисление на средния доход при обезщетение за загуба на доход, както и изменение на изискването за продължителността на договора за наем на площите с лозови насаждения по мярка „Събиране на реколтата на зелено“. И двете изменения целят прецизиране на текстовете от гледна точка на практическото прилагане на мерките.

Заедно с проекта за изменение и допълнение на Наредба 6 в сайта на министерството е публикуван и актуализиран вариант на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в рубриката „Актуално“.

 

 

 

 

Leave a Comment