Цената на краставиците счупи всички записани рекорди с 98% повишение

краставицаКъм 21 януари 2022 г. цената на краставиците от внос надхвърли всички записани от 2002 г. насам стойности, които могат да се видят в архива на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Осреднената актуална едрова цена на този вносен зеленчук е 3,03 лева.

По данни на комисията краставиците от внос са с 98% по-скъпи спрямо година по-рано, когато са стрували 1,53 лева.

По-интересното е, че оранжерийните краставици (подразбира се, че не са от внос) са още по-скъпи – 3,57 лв., но ръстът им спрямо януари миналата година е далеч по-малък – 19 процента.

Преглед назад в годините показва, че през 2020 г. сме имали подобни, макар и по-ниски цени на краставиците. Около 20 януари зеленчукът от внос е струвал 2,83 лв., докато оранжерийните краставици са се търгували на едро средно за 3,40 лева.

По принцип са малко българските оранжерийни производители, които берат краставици през януари. А още по-малко са сега, когато цените на енергоносителите са доста по-високи спрямо коя да е друга година. Това е обяснението за инфлационния рекорд. А българските краставици естествено са по-скъпи, не само заради разходите за отопление, но и заради по-доброто качество. Известно е, че вносните идват от по-топлите страни, при които разходите за производство са значително по-ниски.

В немалко години назад януарската едрова цена на краставиците е била под 2 лева/кг. По-често тя се е движила около 2,50 лева плюс-минус 15 процента.

Leave a Comment