Над 1000% се увеличава броят на птиците в полета с тежки почви и директна сеитба

Земните червеи са със 75% повече при леките почви, върху които се прилага консервационно земеделие

директна сеитба на пшеница в стопанството на ДелгянскиБроят на птиците в земеделските ниви, в които се прилага директна сеитба или сеитба след минимална почвена обработка, може да бъде през зимата 1000% по-висок отколкото в конвенционално установените площи, според проучване.

Независимото изследване, което е проведено в продължение на три години чрез наблюдение на две ферми, е извършено от Инициативата за устойчиво земеделие (SFI) и Syngenta Conservation Agriculture, съобщава британското издание farminguk.

Изследването изучава агрономичните, икономическите и екологичните последици в полевия мащаб от техниките за създаване на консервационно земеделие върху контрастиращи леки земи в Ийст Ленъм в Кент и тежките почви на Лодингтън в Лестършир.

Във фермата в Лодингтън са регистрирани средно 1011% повече птици през зимата, в сравнение с полета с конвенционална сеитба.

Във фермата в Кент, средният брой птици, регистрирани през последните три зими, е 145% по-висок в полета с приложена директна сеитба или след минимална обработка.

Птиците са били наблюдавани веднъж месечно с различни системи за установяване през цялата зима, като опитните полета са обикаляни през всяка зона, за да се преброят птиците на земята. Записаните числа са средногодишните, наблюдавани за всяка система.

„Вероятно птиците са били привлечени от по-благоприятни ресурси за хранене през зимата, свързани с начините на сеитба, при които храната остава на или близо до повърхността.“

„По-високата активност на птиците е много положителен индикатор за биоразнообразието в полета с консервационно земеделие“, подчерта тя.

Екологът Джон Шчур, отговорен за проекта в Кент, съобщи, че броят на всички регистрирани видове птици, хранещи се със семена, е бил по-висок в парцелите за консервационно земеделие миналата зима.

чучулигаТова включва над два пъти и половина повече чучулиги в сравнение с конвенционално установените парцели.

Бекас, сива яребица и червенокрака яребица са регистрирани само върху полета с директни сеитби или покривните култури в системата за консервационно земеделие.

През предходните години мониторингът е наблюдавал до 55 чучулига в парцели за консервационно земеделие в Лодингтън, в сравнение с само четири в конвенционално установените площи.

Броят на чучулигите е бил значително по-нисък във всички системи през много влажната зима на 2019/2020 г., но се е възстановил в полетата с консервационно земеделие миналата година.

Изследването също така е дало задълбочено проучване на броя на земните червеи – важен източник на храна за някои видове птици – при различни системи.

Резултатите показват постоянно по-висок брой земни червеи както при директна сеитба, така и при минимум обработки до засаждане, в сравнение с конвенционалната обработка на почвата.

Броят на земните червеи реагира най-положително на леките почви в Кент, със средно 75% повече при директна сеитба в сравнение с конвенционалната обработка на почвата.

В Лодингтън, където броят на земните червеи обикновено е 10 пъти по-голям в по-тежките почви, увеличението от консервационното земеделие е 8%.

Ендогенните земни червеи, които обикновено живеят под горната повърхност, са се справили особено добре при системата за установяване на min-till в Лодингтън, подчертава Белинда Бейли.

„Това може да се дължи на факта, че системата включва органична материя в повърхностните слоеве, което я прави по-достъпна като храна, без да нарушава местообитанието на червея.“

Изследването също е отбелязало значително намаляване на емисиите на парникови газове и въглеродния отпечатък от отглеждането на култури, добави тя.

„Намалените оперативни разходи със системата са допринесли за средно 36% увеличение на общата нетна печалба на леки земи и 19% увеличение на тежки почви, в сравнение с конвенционалната обработка на почвата.”

Белинда Бейли посочва, че и двете ферми, участващи в проекта, също имат обширни екологични площи и полета, които успяват да осигурят екологични ресурси.

Leave a Comment