Неков: Нова интервенция в Стратегическия план е за развитие на винения туризъм

Момчил Неков, проф. Христина Янчева„За лозаро-винарския сектор можем да говорим в позитивна и негативна посока“, заяви вчера пред журналисти в Пловдив заместник-министърът на земеделието Момчил Неков. Той взе участие в празника на св. Трифон Зарезан в експерименталната учебно-опитна база на Аграрния университет.

„Позитивната гледна точка е за тези винопроизводители, които са затворили цикъла“, продължи Неков. „Те се радват на една добра възвращаемост.

Но от другата страна са лозарите, които всяка година попадат в един и същи капан, когато трябва да се продаде продукцията, те да търсят пазари. В много случаи и самата продукция не е качествена и няма къде да затворят пазарите и изпадат в несигурност.

Смятам, че секторът има накъде да се развива. В разговори сме с доста основни играчи в сектора на виното за развитието на винен туризъм в България. Има такава интервенция, която е предвидена в стратегическия план така че това е посоката – на популяризиране на бутиковите български вина от цяла България.“

На въпроса може ли министерството да наложи минимална изкупна цена на гроздето, съобразена със себестойността му, Момчил Неков каза: „Принципът на изкупуване на гроздето е пазарен. От нас зависи да разпределим средствата, за да могат лозарите да стават все по-конкурентноспособни. Смятам, че трябва да променим матрицата. Тук целта е да има все повече организации на производители, за да могат те да се защитават и да има по-голяма преговорна сила в процеса с намирането на пазар. Така че трябва да вървим към затваряне на цикъла. Затова регламентът не е Европейски лозя и вино, а е само Вино. Тоест ние трябва да вървим към преработка на лозовата продукция във вино.“

Leave a Comment