Със знамена и плакати „Смяна на Коев“ лозарите поискаха помощ от 300 лв./дка, за да оцелеят

протест лозари

Със знамена и плакати с надпис „Смяна на Коев и прозрачен конкурс“ лозарите от богата с лозови масиви област Пловдив блокираха кръговото движение при Околовръстен път и Пазарджишко шосе тази сутрин в 8:30 часа. Те направиха няколко обиколки на кръговото заедно с трактори и автомобили със знамена. Полиция спря трафика на една от най-динамичните пътни точки до Пловдив.

протест лозариОколо 15 трактора и стотина лозари от Родопската яка, Калояново, Житница, Рогош, Паничери и други села, производители на грозде в областта участваха в националния протест, организиран от Националното сдружение на българските лозари, който се проведе и в още 4 области в страната – в Монтана, Плевен, Поморие и Харманли.

Милко Янев

Милко Янев

Милко Янев заяви, че протестът се подкрепя от почти всички регионални лозаро-винарски камари в страната с изключение на тази в Пловдив и донякъде на камарата в Благоевград.

Янев посочи, че лозарският сектор е в колапс от години и ситуацията се влошава все повече. От 470 000 дка лозя според официалната информация, са останали в плододаване 290 000 дка, които до края на следващата година ще станат 150 000-160 000 дка, ако държавата не се ангажира да спаси сектора.

Той посочи, че протестът е с искане за помощ в размер на 300 лева на декар годишно в продължение на две години. „Тези пари са, за да си стъпим на краката, и са извън 30-те лв./дка плащане на площ плюс още 18 лева по очакваната извънредна Ковид-схема“, уточни Янев.

Асен Шопов

Асен Шопов

Лозарят Иван Гюров, който отглежда десертни сортове грозде, посочи, че разходите растат главоломно, а цената на гроздето не се е променяла от години. Поскъпнали са торове, продукти за растителна защита, горива, работни заплати. „Преди 20 години България имаше 3 милиона декара лозя“, каза той. По думите му Гърция финансира лозарския сектор с 550 до 700 евро/дка, а тази година допълнително подпомага производителите заради поскъпналите консумативи.

„Българската държава е заспала“, каза Асен Шопов. Лозарите считат, че от много време Павел ДжингаровИзпълнителната агенция по лозата и виното не прави нищо, за да спре стопяването на лозарските площи и да запази сектора, и затова искат оставката на ръководството. Той посочи, че себестойността за производството на грозде е над 1000 лева на декар и затова ежегодно лозарите са на загуба. Като производител на десертно грозде, той посочи, че получава субсидия от 100 до 120 лева на декар годишно, докато в съседна Гърция подпомагането е 500 евро/дка. Затова и гръцкото грозде влиза у нас на 50 евроцента. Търговските вериги почти не продават българско грозде, тъй като предпочитат да купуват по-евтини вносни количества.

Павел Джингаров заяви, че става все по-невъзможно да продължи да бъде лозар. Той допълни, че в Румъния субсидията на декар е 300 евро.

„А ние се борим за 300 лева“, сравни той.

протест Лозари

 

 

 

Leave a Comment