Домати за открито производство – добри резултати, дори и при по-малки площи

 Розовият безколов домат Пинк а лишъс е защитен от важни болести, а едрината на плода е средно 250 грама

домати за открито производство на СинджентаДоматът е един от символите на българското зеленчукопроизводство и търсенето му целогодишно е високо. За съжаление, през последните години реколтата от домати в България намалява поради редица проблеми. Водещи сред тях са вносът от чужбина, основно Турция и Гърция, на по-ниски цени и често с компромисно качество, високите разходи за електроенергия, торове и препарати, липсата на квалифицирана работна ръка, както и все по-голямото разпространение на болести и неприятели като например фузарийно и вертицилийно увяхване, които влияят върху качеството и добива. Производителите имат възможност да преодолеят голяма част от тези трудности чрез въвеждане на нови разновидности, с които да има по-висок добив на по-малки площи, да не изискват отглеждане в оранжерия и като цяло да имат по-малко нужда от човешка намеса.

Според данни на Министерство на земеделието и храните, от близо 145 хиляди тона през 2019 г., продукцията е намаляла до 115 хиляди тона за 2021 г. Над 60% от производството на домати в България е за прясна консумация, като е важно да се отбележи, че едва 1/3 от тях идват от производство на открито.

СинджентаДанните показват, че площите за отглеждане на домати на открито са намалели с 44%, до 25 680 дка (за 2020 г.), но за сметка на това, добивът от единица площ се е увеличил с 31%. Това показва, че се увеличава производството на домати за пресен пазар поради по-високата консумация от потребителите. Традиционно доматите за пресен пазар са по-едри и съответно дават по-висок добив. Тук важна роля играят веригите супермаркети, които вече заемат основен дял в продажбата на дребно на пресни плодове и зеленчуци. Те предлагат целогодишно домати за прясна консумация, като изискват високо и постоянно качество на продукцията.

Актуалните данни очертават и още една важна тенденция при производството на домати – земеделците търсят все по-висока производителност при намаляващи площи. За целта те избират сортове, които предоставят оптимален добивен потенциал от единица площ, а също високо и постоянно качество на продукцията, което да отговаря на изискванията на търговските вериги.

Известно е, че в България основното търсене е за розови домати, но до съвсем скоро предлагането на сортове за открито производство, които да отговорят на желаните характеристики, беше ограничено.

домати СинджентаВ стремежа си да предостави подходящ сорт розов домат за открито производство, който да отговори на търсенето на производителите, екипът на Синджента насочи своите усилия при селекцията им, създавайки сорта Пинк а лишъс. Той е безколов хибрид с желания от производителите добивен потенциал, благодарение на доброто си представяне в трудни климатични условия. Плодовете са с отличен за пазара размер от средно 250 гр, с атрактивен розов цвят и отлични вкусови качества. Благодарение на доброто си облистване, плодовете запазват качеството си на полето.

Характерно за всички нови сортове домати на Синджента е широкият набор от устойчивости, които да предпазят растението от болести и неприятели, което е допълнителен бонус за производителите. Пинк а лишъс е високо устойчив на фузарийно и вертицилийно увяхване, както и на стрийк и сиви листни петна.

Това, което отличава Пинк а лишъс от останалите сортове домати за открито производство на пазара, е иновативността в селекцията. Това се дължи на комбинацията от висок добивен потенциал и отлично качество на плодовете, което отговаря на все по-високите изисквания на веригите супермаркети. Така производителите могат да посрещнат предизвикателствата на откритото производство и да разчитат на добри резултати, дори и на по-малки площи.

Семена от розовия безколов домат Пинк а лишъс,  се предлагат на българския пазар в дистрибуторската мрежа на Синджента.

 

Leave a Comment