Лозари на протест пред земеделското министерство днес в 12 часа

протест ЛозариНационалното сдружение на българските лозари излиза днес, 24 март, на протест пред сградата на Министерството на земеделието в София.

Протестът ще започне в 12 и ще продължи до 14 часа.

Сдружението на лозарите обвинява властите в пренебрегване на сектора, което води към намаляване на площите с лозя и отказ от дейността.

Лозарите дават пример със субсидиите, които за България са 13,50 евро на декар, а в другите държави в Европейския съюз достигат 200 до 300 евро годишно.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от Министерство на земеделието ни бе обещана финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено“, обявиха от сдружението.

Припомняме, че на 25 февруари националното сдружение протестира в Пловдив, като затвори с трактори пътя към Пазарджик при колелото на Околовръстното шосе. Тогава лозарите обявиха, че от 470 000 дка лозя, според официалната информация, са останали в плододаване 290 000 дка, които до края на следващата година ще станат 150 000-160 000 дка, ако държавата не се ангажира да спаси сектора. Ге припомниха, че приде 20 години лозята у нас са били 3 милиона декара.

Leave a Comment