Украинските фермери успяха да засеят 150 000 ха пролетни култури

Обработваемата площ ще се свие с 30%, казва зам.-министърът на земеделието Висоцки

сеитбаСпоред Министерството на аграрната политика на Украйна до 24 март фермерите са засели 150 000 хектара с пролетни култури. Сеят се основно царевица, соя, слънчоглед, просо, елда, овес и захарно цвекло.

Земеделските производители от областите Херсон, Одеса и Миколайов са започнали кампания по сеитбата противно на всички очаквания и под украински флаг, казва Тарас Висоцки, заместник-министър на селскостопанската и хранителната политика на Украйна.

Той добавя, че посевните площи на слънчогледа и царевицата ще са по-малко поради военната ситуация. В същото време фермерите ще отгледат повече култури, които са с по-лесни технологични изисквания, но са важни за продоволствената сигурност. Фермерите ще засеят повече грах, ечемик и овес. Тези култури са нишови, казва зам.-министърът, но са по-лесни за отглеждане. По този начин Украйна преминава от експортни култури към такива, които са най-необходими за вътрешното потребление.

Висоцки подчертава, че обработваемата площ в Украйна ще бъде намалена с 30 процента заради руската инвазия в страната. Това ще навреди на доставките на зърно към зависимите от внос държави в Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия.

Leave a Comment