Германският Йоздемир е сам в решението да ограничи засяването на угари

Повечето европейски фермери са наясно какво и как могат да отгледат върху освободените площи, у нас цари тишина

изорана ниваВъпреки че у нас все още няма официална реакция  на решението на Европейската комисия да разреши засяването на угари с всякакви култури заради войната в Украйна, министрите на други европейски държави вече са изкоментирали опциите и фермерите са наясно какво да засеят върху оставените без растителност почви.

В Германия например още от миналата седмица федералният министър на земеделието Джем Йоздемир, който е от партията на Зелените, обяви, че ще разреши върху земите под угар да се отглеждат единствено фуражни култури за изхранване на животните.

Той обаче е сравнително сам в Европейския съюз с решението си.

За разлика от Германия, която отхвърля предоставената от Европейската комисия опция за разрешаване на отглеждането на всякакви култури на угар за реколтата през 2022 г., включително използването на пестициди и минерални торове, Полша и Испания, наред с други, планират да разрешат отглеждане на обикновени култури.

От пресцентъра на германското земеделско министерство заявиха още на 24 март, че със засяването на фуражни култури хем ще се подобри ситуацията с доставките, хем ще се запази и биоразнообразието.

Междувременно испанският министър на земеделието Луис Планас заяви пред националните медии, че планът е да се разреши върху угарите да се отглеждат предимно слънчоглед и, ако е необходимо, и  царевица.

Полша също ще се възползва от отпадане на ограниченията за угари. Според плановете на Варшава това изрично включва използването на пестициди.

Финландия реши, че „всички допустими култури“ могат да се отглеждат, реколтират или пашуват в районите с екологичен фокус. В тези полета могат да се използват и пестициди.

Унгарското министерство на земеделието обяви, че е решило да „използва пълноценно“ възможното облекчение, за да даде на фермерите „максимална подкрепа“. Площите вероятно ще бъдат окосени, пашувани или култивирани с култури като соя, царевица и слънчоглед. Разрешено е и използването на пестициди и минерални торове.

В Париж различни наблюдатели очакват министърът на земеделието Жулиен Денорманди да се възползва напълно от предоставените изключения.

Leave a Comment