И тази година реколта може да няма заради военните самолети над Пловдивско

Само за час тази сутрин прелетяха 15 натовски самолета, сигнализира фермерът Красимир Кумчев
Красимир Кумчев„Тази сутрин за един час над Пловдив прелетяха ПЕТНАДЕСЕТ самолета.
Миналата година заради ЕДИН бе унищожена реколтата в няколко пловдивски общини.
Настоявам, правителството да ЗАСТРАХОВА тазгодишната ни реколта, ако отново няма да бъдат задействани противоградовите системи.
А стопаните все още чакат обезщетенията от миналата година, за които има решение на Народното събрание!“
Това написа във фейсбук профила си пловдивският фермер Красимир Кумчев.
Неговите притеснения от честото прелитане на военни самолети на пловдивските полета са напълно основателни. Съвсем жив е споменът от миналогодишната градушка, която падна на 28 август и съсипа продукция за десетки милиони лева върху 15 хиляди декара площ. Освен това потроши до едно стъклата на оранжерийно съоръжение върху общо 60 декара в с. Ръжево Конаре – щета, която бе оценена, само тя, на около 3 милиона лева. Собствениците успяха със собствени средства и кредити да възстановят голяма част от съоръжението, без лев помощ от държавата, но като гледат небето, вероятно се питат със страх дали отново няма да ги сполети същото бедствие.
Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Известно е, че в момента българското небе се пази от български военни самолети и от самолети на военно-въздушната отбрана на Нидерландия и Испания. Най-голямото военно летище в страната е в с. Граф Игнатиево до Пловдив.

Градушката в края на август миналата година можеше да бъде избегната, тъй като служителите от агенцията за борба с градушките имаха готовност да обработят градоносните облаци. Но не го направиха, защото трасето на ракетите щеше да бъде пресечено от натовски самолет, излетял от Германия. Военните забраниха ракетчиците да стрелят и така вечерта на 28 август от градоносното небе се изсипаха невиждани като големина дотогава ледени късове, описани от земеделците като юмрук.
Прочети още: Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!
След злощастното за фермерите бедствие земеделското министерство обеща на пострадалите компенсации – и по държавната схема за щети от природни бедствия, и по обвързаното подпомагане за плодовете и зеленчуците без да се доказва реализирана продукция. Компенсациите трябваше да се изплатят до края на годината или малко по-късно както на стопаните със 100% щети, така и на по-малко пострадалите.
Фермерите с напълно пропаднали площи получиха подпомагане в края на 2021 г., останалите все още чакат помощта, която всъщност най-после бе гласувана на последния Управителен съвет на ДФ „Земеделие“.
Проблемите при унищожаване на реколтите от градушки не са фиксирани само в преките щети от загуба на добив. Те продължават и през следващата година с неполучаване на обвързано подпомагане, изключване от други държавни помощи, които се дават само при доказано производство от предишната година.
Ако през 2021 г. имаше само едно натовско учение при прибиране на полската реколта, то сега, както Красимир Кумчев е забелязал, за час прелитат 15 самолета и вероятността да се повтори бедствието е 15 пъти по-голяма.
Борбата срещу градушки започва обикновено към 15-ти до 25 април. През пролетта земеделците вече има какво да загубят, ако паднат градушки.
От миналото лято се знае, че когато часовете за обстрелване на градоносните облаци съвпаднат с часовете на прелитане на военни самолети, противоградовите ракети остават неизстреляни, а градушките падат с необикновена едрина на леда и съсипват всичко долу.
Прочети още: Можеше ли се разминем с градушката в Пловдивско? Пилот и зам.-генералният директор на РДВ в спор пред Агро Пловдив
Ситуацията в света със сигурност е извънредна заради войната в Украйна, но ако земеделското министерство иска да намали щетите за фермерите и собствените неприятности, то трябва да сигнализира за проблема правителството, съветва Красимир Кумчев. И заедно да решат как да действат когато се появи опасност от градушка в момент, в който летят натовски самолети.

Leave a Comment