ЕК очаква годишния износ на зърнени култури да се увеличи с почти 40% от юли 2022 г.

Публикуван е краткосрочен доклад за перспективите пред селскостопанските пазари на Европейския съюз

Публикуваният днес краткосрочен доклад за перспективите пред селскостопанските пазари на Европейския съюз е силно зависим от развитието на военния конфликт между Русия и Украйна. ЕС е до голяма степен самодостатъчен за храна, с огромен търговски излишък в селскостопански храни и може да се очаква, че единният пазар ще докаже способността си да поема шокове. Въпреки това има известни опасения относно достъпността поради високите пазарни цени и инфлационните тенденции.

Докладът представя подробен преглед на най-новите тенденции и перспективи за редица селскостопански и хранителни сектори.

Полски култури

зърноПредложените мерки за увеличаване на производството на полски култури в ЕС ще позволят на земеделските производители да увеличат посевните си площи за царевица, слънчоглед и протеинови култури. В резултат на това реколтата на ЕС през 2022 г. може да бъде много добра за зърнени култури и маслодайни култури, при условие че преобладават нормални метеорологични условия. Предвижда се производството на зърнени култури в ЕС да достигне 297,7 милиона тона за реколтата през 2022 г. Заедно с намаленото търсене на фуражи поради по-ниското производство на свинско месо и намаленото използване на зърнени култури за биогорива, това може да помогне за смекчаване на въздействието, което очакваната липса на износ на зърно от Украйна може да има върху световните пазари.

Износът на зърнени култури се очаква да нарасне с 14% през тази пазарна година (до края на юни), до голяма степен задвижван от допълнителни 5,6 милиона тона мека пшеница в сравнение с предходния сезон. Това може да се увеличи още повече след лятната реколта през 2022 г., като нетният износ на зърнени култури от ЕС може да нарасне с почти 40% до 41,4 милиона тона от юли 2022 г. до юни 2023 г. (2022/23 пазарна година).

Цените на маслодайните семена скочиха до небето от началото на руската инвазия в Украйна, като цените на рапицата и слънчогледа достигнаха 1000 евро за тон. Производството на маслодайни семена обаче не е проблем, като се очаква да нарасне с 6,5% до 30,2 милиона тона през тази пазарна година до 32,2 милиона тона през следващата пазарна година. Последният ще включва 11,2 милиона тона слънчогледови семки.

Рязкото възстановяване на производството на захарно цвекло във Франция означава, че производството на захар в ЕС се очаква да нарасне с 14% за 2021/22 г., до 16,6 милиона тона. Очаква се увеличение на потреблението, но все още се очаква запасите да бъдат по-високи в края на кампанията.

Специализирани култури

Производството на зехтин може да достигне 2,3 милиона тона през 2021/2022 г., като нараства с 10% на годишна база. Увеличаването на разходите за влагане, опаковане и транспорт, заедно с по-голямото търсене на зехтин за замяна на други растителни масла, които в момента изпитват скокове в цените, трябва да поддържат високите цени. Тази замяна на други растителни масла може да доведе до 7% увеличение на потреблението. Увеличаването на цените вероятно ще се отрази негативно на износа от ЕС с 3% намаление на годишна база.

Производството на ябълки остава високо, близо 12 милиона тона. Намаляването на износа на пресни ябълки, заедно с високите наличности, водят до увеличаване на дела на ябълките, отиващи в преработка. Докато пандемията предизвика положителен ефект върху потреблението, сега това изчезна.

Очаква се производството на портокали за преработка да нарасне рязко, като се увеличи с 30%. Междувременно производството на пресни портокали остава непроменено. Общото производство на портокал се очаква да нарасне с 4,4% до 6,6 милиона тона. Вносът и износът на преработени портокали в ЕС достигнаха исторически ниски нива, докато потреблението на пресни портокали на глава от населението също се очаква да намалее.

Мляко и млечни продукти

Сезонната тенденция, която обикновено се наблюдава в цената на суровото мляко в ЕС , не се осъществи през 2021 г., като вместо това цената се увеличава през цялата година. Въпреки това доставките на мляко паднаха с 0,3%, като това се случва за първи път от 2009 г. насам. Нарастващите разходи забавиха растежа на млекопроизводството и допринесоха за по-силно от очакваното намаление на млечното стадо с 1,5%.

Нарастващата инфлация и разходите за вложени стоки също вероятно ще окажат по-голям натиск върху потребителските цени на млечните продукти. Докато консумацията на сирене и масло все още може да се увеличи леко, се очаква използването на мляко на прах при преработката да намалее.

Като цяло потокът за производство на сирене и суроватка може да продължи да бъде предпочитаният вариант, докато се очаква известно възстановяване на производството на обезмаслено мляко на прах , вероятно подкрепено от увеличаване на износа.

Месни продукти

Очаква се производството на говеждо месо да намалее през 2022 г. въпреки високите цени. Това се дължи главно на структурните корекции в сектора на говеждото и млечните продукти. Износът трябва да се увеличи леко поради наскоро сключените търговски споразумения, но е ограничен от по-слабите вътрешни доставки и търговските търкания с Обединеното кралство.

Високите разходи и трайните последици от африканската чума по свинете (АЧС) означават, че производството на свинско месо се очаква да намалее през 2022 г., въпреки силното увеличение на цените през последните седмици. Износът също вероятно ще намалее поради АЧС, въпреки възстановяването на износа за Обединеното кралство и подобрените пазарни дялове в някои други дестинации.

Очаква се производството на домашни птици да се увеличи леко през 2022 г., като птичият грип (AI) все още действа като основен ограничаващ фактор. Високите цени компенсираха високите разходи досега. Въпреки свързаните с ИИ търговски ограничения и военната агресия на Русия срещу Украйна, износът все още трябва да започне да се възстановява. Допълнителен внос от Обединеното кралство, Бразилия, Тайланд и Китай може да замени вноса от Украйна.

Исторически ниското стадо от овце и кози в ЕС се очаква да доведе до спад на производството от 2% през 2022 г. Търговията ще остане на относително незначителни нива, което вероятно ще доведе до устойчиви високи вътрешни цени. Търговските търкания с Обединеното кралство продължават да причиняват несигурност както за вноса, така и за износа.

Leave a Comment