Урсула фон дер Лайен: България трябва да извърши реформи и тогава ще получи плащане

Вашият План за възстановяване и устойчивост е прекрасен, а реформите трябва да започнат от антикорупционната комисия и главния прокурор, каза председателят на Европейската комисия
Снимка на БГНЕС

Снимка на БГНЕС

„Вие трябва да извършите реформи и тогава ще получите плащане“. Това каза на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Тя пристигна тази нощ в България, за да подпише Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и да постави акцентите пред страната. Планът ще изпълни проекти на стойност 13,5 милиарда лева.

Председателят на ЕК обясни, че всяка държава трябва да извърши конкретни реформи и това е договорът, който ЕК подписва с държавите членки.

Реални средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще пристигнат в края на лятото, посочи премиерът Кирил Петков. Тези средства са близо 10% от нашата икономика.

„Планът дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали – да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може временно да стане разследващ прокурор, след това да се върне обратно като съдия. Да реформираме Антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки…Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, заяви Кирил Петков.

„Българският план за възстановяване е изключителен, каза фон дер Лайен. Тя посочи, че почти 60% от плана подкрепя зеления преход чрез декарбонизацията със законообвързващи ограничения на емисиите, съхраняване на енергия, инвестиции в интелигентни мрежи, инвестиции във връзките с Румъния и Гърция.

Като задължителни реформи председателят на ЕК определи тази в антикорупционната комисия и изискването за отчетност от главния прокурор.

Урсула фон дер Лайен похвали България за отношението й към бягащите от войната в Украйна, но не пропусна да посочи, че ЕК трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания за членство в ЕС, което в момента е блокирано от българското вето към Скопие.

 

Leave a Comment