Биологичният сектор с апел към министерството да не го доубива

Изискването за оценка на трайните насаждения е само към биологичните градини и затруднява както производителите, така и фонд „Земеделие“. МЗм обаче отказва да го премахне от Наредба 4

петносана от калифорнийска въшка ябълкаСекторът за биологично производство е разочарован от министерството на земеделието заради прекомерни и ненужни изисквания, които силно затрудняват дейността на малкото останали биологични стопани у нас.

„Не мина и месец от оптимистичните декларации за по-добро бъдеще на биоземеделието в България по време на АГРА 2022 и вече се сблъскахме с административния терор“,  съобщават в писмо до медиите три организации от сектора.

„Административният терор“ се изразява в нежеланието на ведомството да премахне изискването за представяне на оценки на трайните насаждения съгласно чл. 39, т. 1 д на наредбата по мярка 11. Вчера е станало ясно, че министерството няма намерение да се съобрази с многобройните апели на браншови организации въпросната оценка на насажденията да бъде изчистена от норматива, след като миналата година е била вкарана без широко обсъждане със заинтересованите страни и без оценка за въздействието – като финансова и административна тежест.

Прочети още: НБА още веднъж настоява да отпаднат оценките за базисните цени на трайни насаждения

„Изискването затрудни стопаните, тъй като малко от оценителите изобщо се съгласяваха за направят оценки по морално остарялата Наредба за базисните цени на трайните насаждения от 1991г. Тези оценки натовариха финансово биопроизводителите и натовариха административния апарат на ДФЗ – РА, тъй като до края на март 2022 г. няма нито един одобрен ангажимент на кандидат, заявил трайни насаждения, придружени с оценка“, пише в писмото.

„Всички организации го казахме многократно: тези оценки са напълно излишни!“

Организациите посочват, че възрастта на насажденията няма никаква връзка с изискванията на биологичното производство, а посочените максимален брой години на плододаване в за наредбата базисните цени на трайните насаждения от 1991г. са във връзка с изработването на амортизационни планове на някогашните кооперации и в много случаи нямат нищо общо с реалните години на плододаване на някои трайни насаждения.

И уточняват: „Такива оценки не се изискват по никаква друга програма или схема за подпомагане!“

Според трите организации изискването е абсолютна дискриминация към биопроизводителите.

Те посочват с чувство за хумор, но и със страх, че шегата може да стане истина: „Очакваме догодина да въведат изискване само към биопроизводителите да представят експертни оценки, че кравите дават мляко, а кокошките снасят яйца.“ в подкрепа на това допълват, че вече няколко години био животновъди не получават плащане, защото представят фактури за продадени био телета, а ДФЗ иска от тях фактури за био телешко месо.

„Чуйте ни, не доубивайте сектора!“, завършва призивът на Българска Асоциация Биопродукти, Фондация за Биологично Земеделие „Биоселена“ и Българска Асоциация на Малинопроизводителите и Ягодоплодните

 

 

Leave a Comment