Отбелязваме 201 г. от рождението на космополита Раковски

Георги РаковскиДнес отбелязваме 201 години от раждането на  Съби Стойков Попович, по-известен като Георги Стойков (Сава) Раковски. Историческите данни за него сочат, че той е притежавал гениален ум, безпределна любов към родината, бил е вулкан от страсти.

Той е първият идеолог и организатор на българското освободителното движение. Раковски е дал името на Васил Иванов Кунчев – Левски, когато е бил знаменосец в неговата чета.

Владеел е турски, гръцки, сръбски, френски, английски, арабски, персийски, дори донякъде и древния език на Индия – санскритски, който малцина индийци познават. Бил е етнограф, журналист, издател, учител по чужди езици и поет.

Училище в Делхи, Индия, носи името на Раковски и то е единственото на субконтинента, кръстено на българин. Причината е, че към 1862 г., когато революционерът научава за тежката съдба на индийците, третирани жестоко от завоевателите англичани, пише статии на няколко езика, които добиват международна популярност. Индия не е забравила това и през 1998 г. именува училището Георги Раковски.

Той умира на 46 години от туберкулоза на 9 октомври 1867 година.

През 1882 г. в Пловдив Иван Вазов създава поемата „Раковски“.

Leave a Comment