Иван Иванов разгледа оранжериите в Първомай и препоръча фотоволтаици по ПВУ

Ако себестойността на един килограм домати е 2,50 лева, то 2 лева от тях са за природен газ, каза управителят на „Грийнс“ Йордан Балабанов

оранжерии Грийнс министър

Земеделският министър Иван Иванов посети днес сутринта стоманено-стъкления оранжериен комплекс на фирма „Грийнс“ в град Първомай, който заема 240 декара покрити площи. Като истински завод за зеленчуци, комплексът е съоръжен с мотокари, камиони, складово помещение, огромни контейнери за топла вода, загрята от когенератор на природен газ.

За срещата с министъра пристигнаха председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Йордан Кръстанов, както и изпълнителният директор Теодора Кръстева. Към групата се присъедини и кметът на Първомай Николай Митков, който похвали реколтата на оранжериите „Грийнс“ като най-вкусна в цялата страна. Министър Иванов бе придружен от Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“.

домати Грийнс„Ако себестойността на един килограм домати е 2,50 лева, 2 лева са разходите за природен газ“, обясни управителят на оранжериите Йордан Балабанов. „Спрямо миналата пролет цената на природния газ вече е четири пъти по-висока. От 400 лева стана 1600 лева.“

Министърът посочи, че за оранжериите по Ковид-схемата ще има две ставки – за отопляеми и за неотопляеми оранжерии.

Йордан Кръстанов предложи на земеделския министър държавните помощи оттук нататък да се изплащат на база на разходите за производство, които могат да се изчислят по технологични карти за всяко стопанско растение и животно. Подпомагането трябва да бъде процент от разходите, който пък ще се определи от бюджета на съответната помощ.

Йордан Балабанов показа на министъра блоковете с краставици, където беритбата е започнала от две седмици. Оранжерии „Грийнс“ са сред малкото съоръжения в страната, които са били отоплявани, макар и не от януари, а по-късно, точно заради скъпия газ.

Фотоволтаиците от южния скат

Фотоволтаиците от южния скат

От миналата година Балабанов е поставил върху малка покривна площ фотоволтаици, за да експериментира могат ли под тях да растат по-взискателните към светлината домати. Той показа засенчените редове, започналите да червенеят домати под тях и каза, че засега опитът е успешен. Фотоволтаиците са поставен от южния скат и това по никакъв начин не се е отразило неблагоприятно на растенията отдолу. Първомайските оранжерии са сред първите в страната, които вече са започнали да зареждат пазара с български домати.

Според управителя, зимното производство на зеленчуци изглежда вече безперспективно, тъй като българските производители не могат да са конкурентни на съседите от Турция, Гърция и други страни на юг с по-топъл климат. Само че именно по-топлите държави имат проблем с летните реколти, които не се развиват добре поради прекомерно високите температури. У нас също засенчваме растенията през лятото с вар по стъклата, каза Балабанов. Затова поставянето на фотоволтаици върху покривната конструкция засега изглежда много добро решение, което позволява България в най-горещите месеци България да произвежда за вътрешния и външния пазар оранжерийна продукция.

От ляво надясно: Йордан Балабанов, Йордан Кръстанов, Иван Иванов, Николай Митков

От ляво надясно: Йордан Балабанов, Йордан Кръстанов, Иван Иванов, Николай Митков

Иван Иванов се възхити от находчивостта на управителя и горещо го посъветва да се възползва от Плана за възстановяване и устойчивост, който е обърнат към зелената енергия и ще подпомогне бизнеса и гражданите да инвестират във възобновяеми енергоизточници. В общата сума за реализиране на плана, близо 42% от финансовите средства са именно по стълба „Зелена България“.

Относно работната ръка, Йордан Балабанов каза, че там нещата са страшни. „И не е въпросът в заплатите, които вече са високи, а в нежеланието на много българи да упражняват физически труд.“

След оранжерията в Първомай, маршрутът на земеделския министър го отправи към околностите на град Съединения в модерната овцеферма „Верде“.

 

 

Leave a Comment