Едва затворила, подмярка 4.2 се подготвя за ново отваряне

Проект на насоки за кандидатстване е публикуван за обсъждане до 26 април

фермерски пазар ПловдивЗа кратко, до 26 април (първия работен ден след Великден), са отворени за обсъждане насоки за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ – виж насоките тук.

Припомняме, че предишният прием по същата подмярка бе в периода 15 октомври 2021 г. – 31 март 2022 г. и бе с бюджет от 426 млн. лв.

Този път преработвателната подмярка е с нисък бюджет – 39 116 000,00 лв.

По-ниски са и допустимите разходи за един проект. Минималните са 29 337,00 лв., а максималните допустимите разходи са 586 740,00 лв.

За колективни инвестиции от групи или организации на производители максималният разход също е 586 740,00 лв.

Поставено е условието максималният размер на общите допустими разходи по подмярката за един кандидат за периода на прилагане на ПРСР 2014 – 2020 г. да не може да надвишава 5 867 400,00 лв, включително и за предприятията.

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за големи предприятия по смисъла на ЗМСП.

И при този прием се изисква кандидатите да са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. от най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение. Признатите групи или организации на производители също трябва да са извършвали дейност от най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение. Кандидати могат да са също така лица, извършвали дейности по преработка на селскостопански продукти от най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение.

Подпомагането по процедурата е насочено към постигане на целите на Подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  за подобряване на цялостната дейност чрез:

  1. по-добро използване на факторите за производство;
  2. въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка;
  3. подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост;
  4.  подобряване опазването на околната среда.
  5. устойчиво и цифрово икономическо възстановяване..

Приоритетни области на финансиране: 

Подпомаганите проекти по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ в рамките на процедурата трябва да допринасят за изпълнение на:

Приоритет 3 „Насърчаване на добро организиране на хранителната верига, в т.ч. преработката и търговията със селскостопански продукти, хуманното отношение към животните и управлението на риска в селското стопанство“;

Област с поставен акцент 3А „Подобряване на конкурентоспособността на първичните производители чрез по-доброто им интегриране в селскостопанската и хранителната верига посредством схеми за качество, които да добавят стойност към селскостопанските продукти, популяризиране на местните пазари и къси вериги на доставки, групи на производителите и организации и междубраншови организации“;

Приоритет 5 „Насърчаване на ефективното използване на ресурсите и подпомагане на прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика в селското стопанство, сектора на храните и горското стопанство“;

Област с поставен акцент 5Б „Повишаване на ефективността при потреблението на енергия в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост“.

Област с поставен акцент 5В „Улесняване на доставките и използването на възобновяеми източници на енергия, на странични продукти, отпадъци и остатъци, и други нехранителни суровини за целите на биоикономиката“;

Писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 26.04.2022 година чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

 

Leave a Comment