Животновъди и пчелари заявяват от днес помощ за загинали животни и семейства през 2021 г.

Подпомагането за стопаните на овце-майки е по 158 лв./животно, а за загинали семейства по 116 лв. Краен срок за кандидатстване: 5 май

пчелин, рамкиОт 26 април до 5 май 2022 г. животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) бюджет за целевата подкрепа е в размер на 1 млн. лв.

Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие. Средствата ще бъдат изплатени до 20 май 2022 г.

Финансовата подкрепа по помощта се състои от директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети, настъпили в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, горски пожари, възникнали по естествен път и др.

Ставката за едно загинало пчелно семейство, съгласно указанията, е в размер на 119 лв., а за един пчелен кошер – 106 лв. Подпомагането за стопани, отглеждащи овце майки е 158,40 лв. на загинало животно.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, при които са установени загинали животни и пчелни семейства, включени в Регистър на МЗм, създаден въз основа на констативните протоколи на областните дирекции „Земеделие“ (ОДЗ). Издадените констативни протоколи са за настъпило природно бедствие – наводнение, вследствие на което са загинали селскостопански животни и пчелни семейства през 2021 г.

За компенсации по схемата могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г. Стопаните не трябва да имат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” и към държавния бюджет.

Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФЗ.

 

 

                 26 април 2022  г.                                               ДФ „Земеделие“ – РА

Leave a Comment