Цените на торовете и енергията няма да се върнат към нивата от 2018-2019 г.

В началото на следващата седмица ще стане ясен пакетът от антикризисни мерки на правителството

Асен Василев„Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 – 2019 година няма да има. Подобна е ситуацията и цената на торовете. “ За това бе категоричен вицепремиерът Асен Василев днес при участието му в блиц контрола в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, съобщи БТА.

Асен Василев каза, че е „нужна адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира“.

В момента се обсъжда антикризисна програма на правителството, поясни той.

На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. „Финално решение няма, когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант“, информира вицепремиерът и министър на финансите.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

„Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море“, каза Василев.

Leave a Comment