Красимир Кумчев: 2022 г. ще е рискова за фермерите, много от тях няма да продължат

Според пловдивския производител обедняването на потребителите ще свали цените на плодовете и зеленчуците под себестойност

Красимир КумчевТози година ще е силно рискова за производителите на плодове и зеленчуци. Няма да са малко хората, които ще се откажат от земеделието. Това прогнозира пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев. 

Основният риск за фермерите е, че ще продават на цени под себестойност заради масовото обедняване на потребителите. Ако ние си калкулираме завишените разходи за производство и предложим продукцията на по-високи от миналогодишните цени, стоките ще станат непродаваеми, въпреки че ще са на реални заради инфлацията цени. За да не изхвърляме реколтата, трябва да продаваме евтино и да се декапитализираме, казва той. И дава пример със салатите.

Тази година салатите се продават на миналогодишните цени на фона на масовото поскъпване на зеленчуците, а и на всички храни. Въпреки това търсенето на салати няма никакво увеличение, отбелязва Кумчев.

Като производител на череши той не е наясно на каква цена ще се продават най-ранните сортове. Видях, че на пазара вече има испански череши на 35 лева. Всеки момент ще се появят гръцките, а заради късната пролет българските ранни череши ще се продават по-масово след 24 май. Но колко ще струват? Не знам, признава производителят. Цената ще зависи от това колко пари ще е готов да даде потребителят. А опитът със салатите показва, че българите обедняват и няма да са малко тези, които ще решат, че черешите са деликатес, без който могат.

Така че според фермера производителите масово ще свалят цени, за да имат все пак някакви приходи. В същото време обаче чувал с амониева селитра, който миналата година е струвал около 30 лева, сега се продава за над 100 лева. Дизелът, който струваше 1,70 лв. днес е 3,20 лева.

Въпросът с работниците пък е болезнен за всички производители. Истината е, че хората ги е обхванала пълна апатия от поредицата лоши събития в последните две години. Обезсърчени са и не могат да видят бъдещето си с повече от ден напред. И тъй като не виждат перспективи, не искат да работят или само имитират работа.

Мисля, че вече сме в период на стагфлация – инфлация плюс намалено производство, казва Кумчев.

Като производител и на череши и сливи той наблюдава в градините 40% по-малко завръзи. Според него това се дължи на закъснялата и хладна пролет, заради която не се е състоял процесът на оплождане на цветовете. Пчелите са извършили опрашването, но има 7 дни през които прашецът не е успял да оплоди плодника именно заради ниските температури. Красимир Кумчев е забелязал тези климатични последствия и при сливите. Но има изключения, добавя той. Дърветата от сорта Лепотица са отрупани с плод, докато при Стенлей реколтата ще е едва на 40% въпреки масовия цъфтеж.

Красимир Кумчев беше първият в страната, който предупреди земеделското министерство, че над Пловдивско отново ще има градушки заради зачестилите полети на военни самолети, които излитат от базата в Граф Игнатиево.

Неговото предложение към аграрното министерство, изпратено писмено и до министъра, и до парламента, бе държавната помощ за застраховане да е на 100% (сега е 65%) за областите, които са под пътя на самолетите. И тя да се изплаща към стопаните с предварително разпространеното условие, че който не застрахова продукцията, няма да получи държавно обезщетение за пропаднала реколта. Освен това производителят от Пловдив поиска министерството да вдигне прага на сумата, за които се извършва застраховането от 500 лева на до 1500 лева. От 9 години министерството подпомага на застрахователната сума 500 лева за декар, а разходите за производство на зеленчуци вече надхвърлиха 2000 лева, сравнява Кумчев. Лично той е застраховал продукцията си на 1400 лева/декар тази година.

Препоръките на фермера обаче са оставени без внимание.

Красимир Кумчев не иска да е лош пророк, но се страхува, че тази година градушките ще попилеят продукция на пловдивското поле за милиони лева заради забраната за обстрелване на градоносни облаци при полети на военни самолети. Аз направих, каквото можах, за да помогна на производителите и министерството да не изпадат в патова ситуация, но властта не ме послуша. И сега всички ще берем плодовете на безхаберието й, коментира и ядосан, и тъжен Кумчев. Той е огорчен също така и от мълчанието на множеството асоциации, които можеха да подкрепят това разумно искане.

 

 

Leave a Comment