Продължителна суша заплашва зърнената реколта на Германия и Франция

сушаЛипсата на валежи в части от Германия може да доведе до загуба на реколтата от зърно, съобщава сайтът agrarheute. „Ако няма обилни валежи в Източна Германия през следващите дни, е вероятно забележима загуба на реколта“, обяснява Гуидо Сидлер, експерт по пазара на зърно в Германската асоциация Райфайзен (DRV).

Той пояснява: „В някои части на Източна Германия не е имало дъжд, който да си струва да се спомене от пет седмици . Водните запаси в горния почвен слой са почти изчерпани.” Водата също бавно става оскъдна в северната и западната част на Германия.

На юг водоснабдяването все още е задоволително до добро като цяло. На този фон DRV коригира прогнозата си за реколтата леко надолу. В момента асоциацията предполага реколта от зърно от 42,9 милиона тона и реколта от рапица от 3,8 милиона тона. Това все още е среден резултат.

DRV гледа критично на глобалното развитие: първите глобални прогнози за новата реколта на зърно включват дефицит от около 30 милиона тона. Тази сума съответства на стойността на сушата 2018 г. Причината за този лош резултат са преди всичко очакваните пропадания на реколтата в Украйна. Дефицитът може да се увеличи, тъй като балансите на доставките все още включват значителен износ на зърно от Украйна.

„Поради продължаващата война е повече от съмнително дали количествата действително ще достигнат до световния пазар“, подчертава Сидлер. Той пояснява: „Всеки ден се унищожава повече транспортна инфраструктура и атаките срещу важното пристанище Одеса се увеличават.“ Освен това реколтата в други важни за растеж региони на света може да бъде по-ниска от прогнозата поради сушата .

Има недостиг на вода в Индия, голяма част от САЩ, но също и в европейски страни като Франция. За Германия и Европа, освен отделни продукти като слънчогледово олио, DRV в момента не очаква никакви затруднения в доставките. „Въпреки това, ние се страхуваме от тесни места в доставките в страни от третия свят с голямо търсене на внос на зърно“, обяснява Сийдлер.

Провал на реколтата във Франция, свързан със сушата

Продължителното сухо време и високите температури във Франция също оказват негативно влияние върху тазгодишното производство на зимни зърнени култури, тъй като потенциалът за добив е намален, съобщи френското министерство на земеделието (Agreste) в понеделник. Ниските валежи във Франция, най-големият производител на зърно в Европейския съюз, допринесоха за опасенията за глобалното снабдяване на фона на смущенията в износа на Украйна, свързани с войната, и поддържаха европейските цени на зърно близо до рекордно високи.

„Поради липсата на дъжд и особено сухите условия вече знаем, че ще има влияние върху френското зърнопроизводство“, каза служител на министерството. Докато зимните култури като пшеницата вече могат да използват развитите си корени, за да абсорбират влагата от по-дълбоките слоеве на почвата, се очакваше, че особено летните култури първоначално ще претърпят загуба на добив от суша, каза служителят.

Изявленията съвпадат с тези, направени от института за зърно Арвалис пред Ройтерс миналата седмица. Арвалис каза, че топлото и много сухо време ще нанесе необратими щети на френската реколта от зърно. Под средните зимни и пролетни валежи вече са довели до местни ограничения за използване на вода в някои части на Франция .

Leave a Comment