Веднъж на 4 години пчелите правят акациев мед! 2022 г. е от тези

Буркан от 800 грама е поскъпнал с 2 до 4 лева заради по-високите разходи. покупките са намалени наполовина, разказа Николай Гайдов
Акациева гора при пътя над с. Езерово

Акациева гора при пътя над с. Езерово

„Веднъж на четири години пчелите успяват да произведат акациев мед. 2022 г. май ще е сред тези редки години“, каза председателят на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“ Николай Гайдов. 

„В момента акацията цъфти обилно и масово. Едва от вчера цветовете в горичката край с. Ръжево конаре започнаха да отделят нектар“, разказа той. Вчера теглото на кошера, оборудван с кантар, е натежал рязко с 3,1 килограма. Това е мед, макар и още недоузрял.

Николай Гайдов

Николай Гайдов

Пролетният цъфтеж на акацията обичайно е съпътстван от валежи и вятър, заради които пчелите не успяват да добият мед. Друг път е пролетта е суха и гореща и отделянето на нектар протича много кратък срок. Затова и акациевият мед се среща рядко на пазара. Хората го търсят понеже е лек и приятен. Приема се много добре от деца и по-възрастни хора и се усвоява от мозъчната кора на 100%, по думите на председателят. Повечето хора обаче тъсрят полифлорен мен, тъй като в него има по-богат минерален състав.

„Ако времето се задържи такова още 4-5 дни, ще се радваме на обилна реколта от акациев мед“, пожелава си Николай Гайдов.

Особеност на тази пролет при пчеларския сектор е активното роене на семействата. А това е нож с две остриета. От една страна пчеларят наистина може да увеличи кошерите в стопанството си, но от друга ще намалеят пчелите работнички и добивът на мед ще падне. „Доскоро един колега имаше 120 кошера, а сега вече са 190 и той не може да насмогне с роенето“, даде пример председателят.

Както всичко на пазара, така и пчелният мед е поскъпнал. Миналата година един голям буркан с мед от 750-800 грама е струвал около 8 лева, а сега се търгува за 10-12 лева. Медът от акация, мана и кестен се продава за 15 лева. Причината е, че междувременно са поскъпнали захарта, лекарствата и другите консумативи. Проблемът е, че потребителите са ограничили покупките.

„Ако преди един клиент купуваше по пет буркана, сега се ограничава до два, максимум три“, сравни Гайдов.

„Наскоро участвахме в изложение, където предложихме меда на новите по-високи цени. Накрая като си направихме сметките, се оказа, че оборотът е като миналогодишния. Продадохме по-малко мед и получихме същите приходи.“

Интересът на българите към пчеларството обаче бележи ръст.

Когато пловдивското сдружение обяви, че организира курс по пчеларство – два дни, наситени с теоретични познания, и още два дни практическо обучение в пчеларски ферми, желаещите да се запишат са скочили много спрямо предишните години.

„Появиха се българи, които живеят в Англия. записаха се хора от Видин, Асеновград, Пазарджик и откъде ли не“, каза николай Гайдов.

Теоретичният курс ще се проведе на 23 и 24 май в офиса на сдружението в Пловдив, лектор ще е доц. Пламен Христов от Института по животновъдни науки в Костинброд. Записването продължава.

 

 

 

Leave a Comment