Премиерът Петков: България е част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна

Страната ни получи дерогация за руския петрол до края на 2024 г.
Кирил Петков в разговор с Шарл Мишел

Кирил Петков в разговор с Шарл Мишел

Шестият пакет санкции ще бъде приет и вносът на петрол от Русия към ЕС ефективно ще намалее около 90% до края на годината.

Същевременно България ще получи исканата дерогация до края на 2024 година. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той посочи, че отсрочката е необходима на страната ни, тъй като към момента българската рафинерия работи с руски петрол и е необходимо техническо време, за да започне да работи с друг. „Това е възможност за нас да си оправим рафинерията и да няма повишаване на цената на база промени в микса“, добави още министър-председателят.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. „Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза“, категоричен беше Петков.

Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за „сини коридори“, а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

Попитан относно бежанците от Украйна в България, премиерът Петков припомни, че през изминалите три месеца правителството е осигурило безпрецедентна подкрепа. Министър-председателят заяви, че е получил уверение от вицепремиера Калина Константинова, че условията на пребиваване и занапред ще бъдат добри.

 

Leave a Comment