Как да обясня на тези хора, че градушката ни остави без прехрана?

Министерството на земеделието дава обещания със скоростта на заек и ги изпълнява с бързината на куца костенурка

Смачкана от градушката и вятъра пшеница

Смачкана от градушката и вятъра пшеница

градушка поражения садовоПротестът на земеделците в община Садово, които бяха съсипани от градушката на 31 май, продължи и днес. Той е срещу безхаберието на държавата, казано накратко.

Стотици малки и средни фермери се опитват да привлекат вниманието на властите върху тяхната лична трагедия, която за всеки един е колосална, а за земеделското министерство е просто проблем.

Гневът избухна спонтанно, след като вчера двама представители на министерството, изпратени да тушират недоволството, не можаха да отговорят на много въпроси. Но обещаха оценки на щетите и бърза компенсация.

Фермерският протест на Садово и Чешнегирово продължава и утре! Поканени са депутатите от 17 МИР
Девалвирали обещания

В Садово и Чешнегирово вече абсолютно не вярват на обещания. Пострадали от миналата година фермери още не са обезщетени. Техни колеги от съседните общини, които бяха ударени от градушката на 28 август 2021 г. и не бяха със 100% пропаднали площи, девет месеца по-късно продължават да чакат министерството да си изпълни обещанието за „бързо“ подпомагане.

Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Няколко месеца по-късно Величкови възстановиха щетите с кредити

Няколко месеца по-късно Величкови възстановиха щетите с кредити

Семейство Величкови, чиито оранжериен блок от 60 декара в село Ръжево Конаре бе с напълно потрошени стъкла и изкривена конструкция по време на градушката на 28 август м.г., оцени щетите си на над 3 милиона лева. Помогна ли им с нещо държавата дотук? С нищо, освен с плащането за 100% пропаднала реколта. А големите разходи за възстановяване на оранжерийните блокове, засега са само голи обещания, провлачени във времето от две правителства. Имаше оценка на щетите, имаше писмо до Брюксел за отпускане на нотифицирана помощ, после пак имаше обещания, и пак нищо.

Министерството на земеделието дава обещания със скоростта на заек и ги изпълнява с бързината на куца костенурка.

Ето защо пловдивските фермери, пострадали от градушка, не получиха компенсации през 2021 г.

И някак си въобще не разбира, че става въпрос за живи хора, които след градушка си губят съня, едва изхранват семействата си, натискат ги от банки, НАП ги тормози, най-краткосрочните им планове са провалени, а дългосрочните направо ги заличават. За министерството тези хора са само списък в една от многото електронни папка. Там не знаят и не искат да знаят как за продупчения от градушката разсад хората са дежурели през нощта да палят печки, за да не измръзнат растенията. После как са ги садили на полето,  как са ги прекопавали, поливали, торили, пръскали – все с ръчен труд, защото повечето пострадали са малки земеделци. И сами са си вършили всичко, защото нямат пари да наемат работници. Не знаят как след предишната градушка на 16 май т.г. е трябвало да вложат непредвидени средства, за да съживят зеленчуците с препарати.

Семейство Трифонови – Родозови е в шок
Семейство Трифонови и Родозови

Семейство Трифонови и Родозови

„Нашето стопанство е малко – 28 декара“, разказва Трифон Трифонов. Той и дъщеря му Траяна са регистрирани земеделски производители. Всичките 28 декара се обработват от Трифон и съпругата му Мариана, и Траяна и нейният съпруг Петко Родозов. Момичето е на 26 години и очаква бебе. Завършила е висшето си образование в Португалия, където родителите ѝ са работили 14 години. С парите, които са спестявали, те са успели да изучат в университети и двете си дъщери. През всичките над 10 години в Португалия, те са си представяли точно това: Ще се върнат в родното Чешнегирово и ще станат земеделци. Сигурно са си въобразявали, че българското земеделие ще е като португалското, за което Трифон казва, че е като „нарисувано“.

„Основната ни култура е пъпешът, защото най-бързо дава приходи. Но всичко започва от началото на годината – семена, основно пипера, разсади, предсеитбено внасяне на торове“, обяснява Трифон. „Започнахме с ранно салатно цвекло, сега беше вече във фаза пред бране. Имаме 3 дка ранно зеле  – без цена в момента – 35-40 стотинки, също пред бране. Само семената за пипер, сорт Арлекин, бяха около 1000 лева за декар. Отоплявахме, за да си отгледаме разсада.“

„След това засаждахме, прекопавахме, завивахме, отвивахме, торяхме“, продължава Марияна. „Четиримата вършехме всичко сами. Не че не искаме да имаме работници, но не можем да плащаме. Нашето стопанство е малко – капка в морето. Въпреки че всеки ден се връщахме уморени, работехме с радост, защото виждахме как зеленчуците растат бързо и скоро щяхме да започнем да ги берем.“

„Мълчахме, когато всичко започна да поскъпва, защото разбираме, че има война и кризи. Обаче това, което се случи с градушката, е безобразие. Това можеше да се предотврати, обаче държавата не ни опази.  Ако държавата не ни пази … В края на краищата ние пазим държавата. И очакваме тя да покаже, че се грижи за нас. Ние плащаме данъци. Ако аз не си платя осигуровките за месеца, НАП идва и ни тормози, че сме длъжници и затова ще ми вземат колата. Но аз как да затормозя някой да дойде и да види, че трудът на моето семейство е съсипан и ние нямаме прехрана за тази година. Как да обясня на тези хора, че това е нещо, което е могло да бъде предотвратено. Ако на 31 май някой си беше свършил работата, днес ние този разговор нямаше да го водим. И нямаше да стоим на пътя, за да блокираме движението.“

Въпреки че е само на 26 години, Траяна казва, че в България ситуацията е такава, че малък до среден фермер няма да могат да оцелеят. Стига им само една градушка, за да ги срути.

Виолета Георгиева сред протестиращите също сподели: Отглеждам 300 дка пипер, 100 дка ечемик, 100 дка царевица, 18 оранжерии, които сега са плувнали във вода, и 30-40 дка домати. Всичко е унищожено на 100%. Все едно да чакаме умрял човек да се съживи.“

Атанаска Джуракова разказва, че има 40 дка, засадени с пъпеш, пипер и домат и разходите и дотук са 40 000 лева. Миналата година заради 200 квадрата застъпване със съседно стопанство, и тя и съседът ѝ били глобени с хиляди левове.

След всеки самолет – градушка

Проблемът със забраната за изстрелването на ракети при прелитащ самолет може да откаже земеделието на открито в района. Тази сутрин пред БНТ специализирания в авиацията журналист Димитър Ставрев не можеше да си обясни защо Центърът за координиране използването на въздушното пространство е забранил на Агенцията за борба с градушките да стреля, след като пътническият самолет и без друго е бил отклонен от кацане на летище Пловдив заради градоносните облаци и е бил насочен към софийското летище.

„Самолетът е летял на над 10 000 метра височина, а ракетите се изстрелват до 6000 метра нагоре“, каза той. Ставрев обясни земеделските поражения много просто: лоша координация между Агенцията за борба с градушките и Центъра за използване на въздушното пространство.

Още в началото на април фермерът Красимир Кумчев предупреди, че ще има тежки поражения от градушки заради усиления самолетен трафик, предизвикан от войната в Украйна. Той предложи Министерството на земеделието да поеме на 100% разходите на земеделците за застраховане и да няма таван на застраховката на декар.

И тази година реколта може да няма заради военните самолети над Пловдивско

Кумчев изпрати и писмо до парламентарната земеделска комисия със същото предложение, като идеята му беше това да предотврати нескопосаните обяснения и обещания на министерството към земеделците, а съответно и протести. Фермерите, които откажат да се застраховат, в случай че министерството поеме напълно този разход, да бъдат предупредени от земеделските служби, че ще останат без обезщетения, беше написано още в писмото до парламента.

От това предложение не последва нищо. Пламен Абровски повдигна темата на едно от заседанията на комисията, а министър Иванов каза, че вече е имало разговори по темата градушки и са взети мерки да се скъси интервалът на забраната за изстрелване на ракети.

Следобедът на 31 май показа, че въпросните мерки са кръгла нула.

 

Leave a Comment