Рапичните хибриди InVigor са високо добивни, фабрично обеззаразени с Лумипоза и Интеграл Про и с ген против разпукване на шушулката

БАСФ представи два Clearfield и три конвенционални хибрида в Ямболско

„Тази година трудно бихме се похвалили с рапични посеви с потенциал за добив около 500 кг, но все пак на фона на сухата есен и недостатъчните валежи през февруари и март, към момента рапиците изглеждат обещаващо.“ Това каза пред земеделци от района на Ямболска област Тодор Евтимов, технически мениджър в БАСФ. На форума присъстваха още търговският мениджър на компанията Мария Неделчева и регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов. Специален гост бе Питър Декейзър, мениджър развитие на  маслодайни култури в Центъра за иновации на  БАСФ  в Гент, Белгия.

1IMG_9928

Хибридите рапица от марката InVigor вече три години се отглеждат на българските полета. По думите на Върбан Върбанов няколко земеделски стопанства в страната са заложили тази година единствено на тях. „Кооперацията в село Бъдеще, Старозагорско вече три поредни години получават добиви между 400 и 500 кг/дка. Първоначално нашите семена от линията ИнВигор бяха на тестови парцелки, като след доброто си представяне през тази години вече са засяти на голяма част  от площите на стопанството“, даде пример той.

Търговският представител за Централна Южна и Югоизточна България Стефан Недев припомни накратко качествата на 5-те хибрида, които са на разположение на земеделците в България.

Стефан Недев даде кратка характеристика на  хибридите InVigor

Стефан Недев даде кратка характеристика на хибридите InVigor

Още в самото начало той обобщи две от предимствата, които са валидни за всички хибриди от серията. А именно:

БАСФ  предлага 100%обеззаразени семена с инсектицида Лумипоза и с биофунгицида Интеграл Про. Всички хибриди рапица на компанията носят ген против разпукване на шушулките.

Отделно от тези две преимущества, различните хибриди притежават и други качества, сред които е и високият добив. Добив който също така е стабилен и последователен през години давайки допълнителна сигурност на фермерите Той бе илюстриран с  резултати от жътва на реални производствени полета в страната.

Хибриди за  Clearfield технология:

InV 1266

Това е средноранен хибрид. Има изключително силен старт наесен. Адаптивен е към условията и притежава изразена студоустойчивост. Напролет бързо  възобновява своята активна вегетация след зимните месеци и мощно рестартира. Семената му са с много високо съдържание на масло и затова са тежки.  Препоръчваме го за по-широко позициониране, както на по-богати полета, както и на такива с по-нисък запас от хранителни вещества.Добивите през 2020 и 2021 г. достигат до 480-490 кг при благоприятни условия.

InV 1166

Той е среднокъсен хибрид. Развива по-мощни растения. Подобно на другия Clearfield хибрид има силен старт на есен и рестарт напролет. 1166 е подчертано интензивен хибрид, които препоръчваме да бъде засяван на полета с по-богати почви. През благоприятната 2020 година в района на Пловдив от този хибрид бяха постигнати 493 кг/дка.

Конвенционални хибриди

InV 1188

Средноранен хибрид със силен начален старт и пролетен рестарт. Адаптивен тип хибрид, подходящ за всички почвени типове. Отличава се също така с много добра устойчивост на фома. Друга характерна особеност на продукта са малко по-късите шушулки с изключително едри зърна. През 2021 добивният потенциал на хибрида при полетата достига до 420-445 кг.

InV 1170

Той е средноранен хибрид. Притежава много добра толерантност на склеротиния, алтернария, вертицилийно увяхване. Има много добра студоустойчивост. В производствени стопанства през изминалия сезон спонаствата с лекота постигаха добиви от над 400 кг/дка.

InV 1165

Среднокъсен хибрид. Бързо се вкоренява и пониква. Студоустойчив е. Шушулките му са дълги. Измерени са добиви от 496 кг от производствени полета в Южна и Източна България.

Икономически ползи и климатични рискове
Рапица InVigor Снимка на БАСФ

Рапица InVigor
Снимка на БАСФ

„Людмил  Работов от Раковски две поредни години получава около 500 кг“, отбеляза Върбан Върбанов. „Вярно е, че той отглежда рапицата перфектно. През последните два сезона засява  хибридите на БАСФ ИнВигор ,както и рапици на други компании. Понякога нашите сортове се представят с по-високи добиви, друг път са с няколко килограма кг по-назад“, съпостави той.

Върбан Върбанов информира земеделците, че БАСФ е първата компания в България, която предложи на производителите рапични семена, третирани с Лумипоза.

„Търговските торби са на 100% третирани. Когато от другите фирми започнаха да третират семената с Лумипоза, техните обеззаразени торби поскъпнаха със 100 лева“, припомни Мария Неделчева.

„Не знаем тази година колко ще струват семената, защото всичко поскъпна, включително и самата зърнена продукция. Първите години, когато конкурентните фирми предложиха семена със и без обеззаразяване, разликата между тях бе 100 лева. От тези 100 лева БАСФ дотира фермерите с между 40-45 лв. за торба, така че на производителите Лумипозата им струваше 50-60 лева. По този начин нашите семена третирани с Интеграл Про и Лумипоза са на доста по-добра цена, отколкото някои широко разпространени хибриди. Затова мисля, че има значение за производителя, когато разликата в торбата е  около 70 лева в полза на нашите семена“, каза търговският мениджър на БАСФ.

.

Leave a Comment