Африканският съюз се среща с Путин, за да преговаря за зърно

Маки Сал

Маки Сал

Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в петък, тъй като войната в Украйна изостря продоволствената несигурност на континента, потвърди говорител на АС пред „Политико“.

Сал, заедно с Муса Факи Махамат, председател на Комисията на Африканския съюз, ще пристигнат в Русия в четвъртък и ще се срещнат с Путин в петък.

Посещението е планирано (от Сенегал) „на фона на усилията на президентството да допринесе за деескалация на фона на войната в Украйна и за освобождаване на запаси от зърнени култури и торове, блокадата на които засяга особено африканските страни“, се казва в изявление до сенегалската прес-агенция .

Сал се присъедини към дискусията на срещата на върха на Европейския съвет за продоволствената сигурност в сряда, като каза на лидерите на ЕС чрез видео, че недостигът на хранителни доставки в Африка е „много сериозен и тревожен“. Русия, която нахлу в Украйна през февруари, блокира износа от черноморските пристанища на страната. Маки Сал също повтори изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че Африка и Европа „не трябва да попадат в капана“ и да се противопоставят на разказа на Русия, която обвинява за недостига западните санкции. Разказът „е там“ в Африка, каза Сал пред европейските си колеги в сряда.

Африканският съюз също прие молбата на украинския президент Владимир Зеленски да представи видеообръщение до АС, се казва в изявлението.

Leave a Comment