Трети ден протест на пострадалите от градушка фермери утре до Чешнегирово

Унищожени от градушката тиквички

Унищожени от градушката тиквички

За трети пореден ден ще излязат утре на протест пострадалите от градушката на 31 май 2022 г. земеделски производители от община Садово.

Протестът започва в 7:00 часа и ще блокира пътя Пловдив – Първомай при отбивката за с. Чешнегирово.

Хората са обезсърчени от условията на Министерството на земеделието за обезщетение.

От Николай Маринов, директор на дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗм, те разбраха вчера, че за да получат държавно подпомагане, трябва след обследването на щетите от комисия, да разорат нивите си. Държавната помощ за подкрепа на пострадали от неблагоприятни климатични явления ще ги лиши и от обвързаното подпомагане за 2022 г., което ще се плаща през ранната пролет на 2023 г.

Освен това въпросната помощ е в размер на 80% от направените до момента разходи, ако производителите са застраховали продукцията. А ако не са, какъвто е масовия случай, ще им бъдат изплатени 50% от въпросните 80 на сто разходи. Или, казано по-ясно, помощта за тях ще е 40 процента от разходите.

При тези условия повечето фермери смятат, че ще е по-разумно да не подават заявления в общинската земеделска служба. Надеждите им са, че като вложат допълнителни средства за медсъдържащи продукти срещу раните по растенията, и за листни торове, ще могат все пак да получат, макар и слаба, реколта от нивите си. А догодина – да им бъде изплатено и обвързаното подпомагане.

Земеделците ще протестират, защото имат нужда от държавна подкрепа, за да продължат нататък след опустошителната градушка.

Те все още се надяват при тях да дойде някой от ръководството на министерството, пред който да поставят исканията си и да му разкажат за неволите си.

 

Leave a Comment