Пловдивските зърнопроизводители искат цените на горивата да се проверят от КЗК и да се алармират институциите

От февруари до средата на юни дизелът е поскъпнал с над 1100 лв./т, а през последния месец с 400 лв. и то в ситуация на застой на международните цени, се посочва в становище изпратено до НАЗ

жътваСтартът на жътвената кампания фокусира вниманието на зърнопроизводителите към цените дизеловото гориво, използвано от комбайните.

Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив алармира асоциацията, към която принадлежи – НАЗ, за несъразмерното увеличение на цените на течните горива и по-конкретно на дизела.

В свое становище, изпратено до Управителния и Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от пловдивската организация заявяват, че са силно обезпокоени от ръста при нафтата.

„От края на февруари до средата на юни дизеловото гориво е поскъпнало с над 1100 лева/тон“, се посочва в становището.

“ … Свидетели сме на пълзящо поскъпване през последните седмици. През ден и дори всеки ден цените се повишават с между 20 и 40 лева/тон. По тази „схема“ само за последните 30 дни цената е завишена с 400 лв./тон“.

От съюза припомнят, че заради военните действия на Русия в Украйна и наложени след това санкции от страна на ЕС е последвало рязко покачване на горивата. Впоследствие обаче цената се е задържала и дори е леко надолу. Освен това няма повишение при електроенергията, акцизите и данъците.

„Единственото обяснение според нас е монополното положение на рафинерията Лукойл и чисто спекулативното повишение на цената на горивата“, пише в становището.

От Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив подчертават, че секторът е пред прага на кампанията по прибиране на есенниците и последващи обработки на полетата. А това е период, свързан с използването на големи количества дизелово гориво.

Пловдивският бранш предлага НАЗ да реагира на създалата се ситуация и да внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), да отправи протестна нота до Лукойл-България ЕООД, да сезира Министерството на земеделието, Министерския съвет и Народното събрание.

В становището се припомня, че Асоциацията на търговците на горива вече е сигнализирала КЗК за аномалията на пазара на горива у нас.

Leave a Comment