Дни на полето в Добруджа ще събере на работен терен зърнопроизводителите от страната

Международни дни на полето

Международни дни на полето 2018 г.   Архивна снимка на Агро Пловдив

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите за първа година организира Дни на полето, съобщи пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов вчера при откриването на жътвата в с. Боздуганово, Стара Загора.

Събитието ще се проведе от 26-ти до 28 юли.

„Тръгнахме от малко, а мащабите станаха големи“, каза с усмивка той.

Председателят поясни, че от Добруджанския съюз са засели около 200 хибрида царевица и слънчоглед, представени от различни фирми, които предлагат семена.

Освен опитните полета с хибридите, земеделците ще могат да видят демонстрации на машини, докарани от над 20 фирми, търгуващи с тях.

„Искахме да разчупим малко нещата, така че да не бъде обикновено събитие.“

Затова от сдружението са измислили различни акценти в Дните на полето.

Например за децата ще има създаден детски кът със забавни занимания, включително оцветяване на книжки.

Друг акцент са проблемите срещу вредители при производството на зърнени култури. Там сред специалистите ще са и експерти от Аграрния университет и Селскостопанска академия.

Друга тема ще е Стратегическият план за земеделието в България през 2023-2027 г. Земеделците ще получат разяснения по него лично от Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

За да стане още по-интересно, Костадин Костадинов добави: „Ще има оркестър, танци, бира и кебапчета!“ И покани всичките си колеги зърнопроизводители на Дните на полето в края на юли.

Припомняме, че през 2018 и 2019 г. подобно изложение имаше и в учебно-опитното поле на Аграрния университет. То носеше заглавието „Международни дни на полето“, а съорганизатор на университета бе DLG Bulgaria.

Земеделие на живо в „Международни дни на полето“ при опитното поле на АУ

Leave a Comment