Украйна започна да изнася зърно през Черно море

Снимка на Shutterstock

Снимка на Shutterstock

Осем чуждестранни търговски кораба са пътували през Дунав за Украйна, за да вземат зърнени товари от тази страна, съобщиха румънският всекидневник Adevarul и украинската агенция Ukrinform днес, 12 юли.

Това е първата експедиция на чужди кораби до украинските пристанища след избухването на войната и стана възможна благодарение на неотдавнашното отвоюване от украинските сили на стратегически разположения Змийски остров в Черно море, отбелязва вестникът.

Според медиите, позовавайки се на пресслужбата на ВМС на Украйна, корабите са плавали под ескорта на военни кораби по канала Бистре, свързващ Дунав с Черно море.

„По-рано, поради блокадата на гражданското корабоплаване, корабните компании бяха принудени да използват канала Сулина, което доведе до натрупване на голям брой кораби и голям трафик по този канал“, пише „Адеварул“.

В края на юни украинските власти обявиха, че нейните въоръжени сили са успели да си върнат Змийския остров, където Русия е натрупала множество оръжия, за да осигури прикритие за евентуален десант или масиран обстрел на Одеса.

Вчера лидерите на Русия и Украйна проведоха отделни разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно плановете за повторно отваряне на безопасни маршрути за превоз на зърно през Черно море.

„Президентът Ердоган отбеляза, че е време Организацията на обединените нации да предприеме действия за плана относно формирането на сигурни коридори през Черно море за износ на зърно“, се казва в Съобщение на Турция след разговора на Ердоган с президента на Русия.

В своя прочит на разговора Кремъл съобщи, че обаждането е станало „в навечерието на предстоящата руско-турска среща на върха“, което показва, че Путин е готов за разговори лице в лице с Ердоган. В изявлението се добавя, че „продължава обменът на мнения относно ситуацията около Украйна, включително в контекста на координиране на усилията за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Черно море и износа на зърно за световните пазари“.

След разговора с турския президент Зеленски написа в Туитър , че двамата лидери са „обсъдили значението на деблокирането на украинските пристанища и възобновяването на износа на зърно“. Той добави, че двете страни трябва да „попречат на Русия да вземе нашето зърно от временно окупираните територии“, написа вчера „Политико“.

 

Leave a Comment