Отчет: Всичко, което направихме за земеделците през 2022 г., е необратим процес! Летвата е високо нагоре

Несравними 3,4 млрд. лева ще достигне помощта за земеделието до края на годината
5-те процента от бюджетите на ПРСР за 2021 и 2022 г. – 65 млн. лв., ще се разпределят към чувствителните сектори и преработвателите

Екранна снимка 2022-07-20 152642До края на 2022 г. към земеделските стопани ще получат по всички възможни плащания общо 3,4 млрд. лева. За сравнение през 2019 г. те са получили общо 2,9 млрд., през 2020 г. 2,8 млрд., през 2021 г. 2,6 млрд. лева. Това съобщи днес на пресконференция в отчета за свършеното през 7-те месеца от ръководството на земеделското министерство аграрният министър Иван Иванов.

Той каза, че свършеното дотук е необратим процес и че летвата за следващите ръководства на земеделското министерство е вдигната много високо.

Иван Иванов мина с цифри и данни през всички източници на финансиране.

За 2022 г. държавната помощ ще надхвърли 1 млрд. лв., с което коалицията доказва истинска ангажираност към сектора. Средствата са предимно за подпомагане на малки и средни фермери. през 2021 г. държавната помощ е била в размер на 383 млн. лв.

По линията на пазарните мерки стопаните ще получат 143 млн. лв., като тук влизат средствата по лозаро-винарската програма и пчеларската програма. В края на юли започва прием за друга извънредна пазарна мярка: подпомагане за свине, птици, винени лозя и оранжерийно производство в размер на малко над 62 млн. лв., припомни министърът.

Директните плащания, които са преведени по график до средата на годината са в размер на 1,8 млрд. лв. Те са изплатени на над 96 000 производители.

По Програмата за развитие на селските райони на база договаряне се очаква сумата да достигне 300 млн. лв. по всички мерки. Земеделският министър съобщи, че до края на седмицата ще стартира прием по общинската мярка 7.2 за финансиране на проекти, свързани с водопроводи, улици, пътища, ВЕИ и енергийна ефективност. Бюджетът ще е около 300 млн. лв. Той е натрупан от остатъци от мярката за агроекология и от неосъществения проект на Държавната агенция за електронно управление.

Възможността, предоставена от Брюксел, за използване на 5% от средствата за ПРСР от 2021 и 2022 г., ще позволи разпределянето на други 65 млн. лв., за които бе дадена зелена светлина днес от парламентарната земеделска комисия. Тази сума е планирано да се насочи към чувствителните сектори и към преработватели. Утре, 21 юли, са предвидени работни срещи със сектор Плодове и зеленчуци и със сектор Животновъдство, за да се обсъдят условията за подпомагане.

Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за периода 2021-2027 г. е одобрена днес на правителственото заседание, информира министърът. Тя ще е с бюджет от над 237 млн. лв. За периода 2019-2021 г. няма да има загуба на средства. Предстои откриване на кризисната мярка за рибарския сектор. Тази година разпределените средства ще бъдат 26,6 млн. лв.

40% от забележките на Европейската комисия към Стратегическия план за земеделие за 2023-2027 г. вече са комуникирани с Брюксел и решени. Планът трябва да заработи от 1 януари 2023 г., ако има работещ парламент.

В следващия програмен период ще се усвоят 16 млрд. лв.

Относно забележките на Брюксел и редакциите в Стратегическия план на 28 юли ще има заседание на Тематичната работна група.

Други постигнати цели

Иван Иванов отбеляза като успех и осигуреното съфинансиране за проекти от следващата ПРСР в размер на 60% вместо досегашните 15%. С това  държавното подпомагане за селското стопанство се доближава като процент до предоставяното от големите държави в ЕС, вметна той.

Относно горското стопанство, бе посочено, че до момента са изградени 46 държавни склада за осигуряване на дърва за огрев на населението. заявките са увеличени с 25%. До момента са осигурени 250 000 кубика повече дърва спрямо 2021 г.

Като успех бяха посочени търговете за дървесина, които от януари т.г. са изцяло електронни и прозрачни. От началото на годината досега са извършени над 250 000 проверки за незаконни сечи.

Други успехи, които отчете министъра, са дейността на БАБХ при „Капитан Андреево“ и проверките за виртуални животни. Регулярните срещи с браншовите организации също бяха отчетени като плюс в дейността на ръководството за постигане на синхрон между министерството и организираните земеделци.

 

 

Leave a Comment