Ето как Полша ще реши проблема с украинското зърно, което залива страната

При вноса търговците плащат депозит от 1000 злоти/тон (416 лв.), който се връща, когато товарът се изнесе
Релсите на Украйна не съответстват на стандартното междурелсово разстояние, което създава допълнителен проблем

Релсите на Украйна не съответстват на стандартното междурелсово разстояние, което създава допълнителен проблем

Законопроект на Полската народна партия може би ще реши проблема на зърнопроизводителите от Полша, за които вече ситуацията с безконтролния внос на зърно от Украйна е нетърпима.

Законопроектът предлага да се събира депозит от 1000 полски злоти (416 лв.) за всеки тон украинско зърно, плодове и зеленчуци, които пресичат границата. Депозитът ще се възстановява, когато товарът напусне страната.

Полската народна партия призова за създаването на експортни коридори в ЕС за изнасянето на украинското зърно към нуждаещите се държави в Африка.

„Очакваме комисарят по земеделието Януш Войчеховски да предприеме незабавни действия в това отношение, защото неговата пасивност, ако не предложи нищо занапред, ще означава, че той напълно игнорира въпросите за продоволствената сигурност в Полша и ЕС“, каза председателят на партията Владислав Кошиняк – Камиш, цитиран от полското издание Farmer.

Наскоро земеделският министър и вицепремиер Хенрик Ковалчик призна, че компаниите, които произвеждат фураж за животните, използват почти на 100% украинска царевица.

Зърнената реколта на Полша за тази година се оценява на около 32 млн. тона, от които за храна и фураж на самата държава са ѝ необходиви над 20 тона.

Досега от Украйна са влезли в Полша 640 хил. тона зърно, 98% от което е царевица. Част от царевицата напуска страната и поема основно към Испания.

Миналата седмица земеделското министерство на Полша обяви, че полското зърно нова реколта ще бъде изкупувано от фирма Елевар (ELEWARR), като плащането ще е на два пъти – първо 30% от стойността, а до два месеца по-късно останалите 70 на сто. Ако фермерите съхраняват зърното в свои складове, компанията ще плати цена и за съхранението.

 

 

 

Leave a Comment