Добрият дух и Георги Джингаров майсторят вино в 100-годишна изба в Брестовица

Младият мъж спечели златен медал с розе на Rose Wine Expo тази година

Георги ДжингаровВиното е огледален образ  на човека, който го прави.“ Така казва Георги Джингаров, който е само на 31 години.

Още от 15-годишна възраст, когато е направил първото си вино, той опознава тази жива напитка, а с нея и себе си. Изучавайки променливия ѝ характер, Георги вече е наясно, че един миг, една реколта грозде, една партида вино са неповторими. А отношението му към тях може да ги направи дори съвършени.

Той е от село Брестовица, където във всяка къща има изба с бурета и всеки род има дълга любовна история, свързана с виното.

„Израснал съм в къща, в която все са се разказвали винарски истории. Избата беше под краката ни, непрекъснато заобикалях бурета. Откак съм проходил, съм на лозето. Било ми е писано да стана винопроизводител“, осъзнава младежът, който всъщност има диплома на икономист.

Дядо му Георги и баща му Павел Джингаров са първият и последният му учител. Дядо Георги го е научил как да направи първото си вино (от което още пази 100 бутилки). Баща му, който може да види света и живота през една стъклена чаша с вино, му е разказал, че с една благословия от сърце напитката може да стане разказвач на истински чудеса.

Неслучайно е и името на фирмата на малката винарна, управлявана от Георги. Тя се казва

„Джинвира“. Идва от думите „джин“ – добър дух, и „вира“ – място на изобилието

11-IMG_0076„През 2018 г. направихме първата реколта бяло вино от сорта Александрийски мискет, след това през 2020  дадоха плод за първи път – Совиньон блан и Мускат Отонел, обясни Георги.

На следващата дали грозде и други сортове, от които били създадени Розе от сортовете Мерло и Рубин и два вида червени вина.

Към днешна дата Георги с помощта на баща си вече майстори 9 вида вина под марката „ТРАКИЙСКИ КОННИК“ (ТHRACIAN RIDER). Пет от тях са червени – Мерло, Каберне фран, Сира, Мавруд и Рубин.

Не е случайна и марката. „Тракийски конник“ идва от откритата преди десетина години статуя на конник в двор в с. Брестовица. За триизмерната фигура се предполага, че е на тракийския бог Херос и че е на около 1900 години. Изложена е във Варненския Археологически музей.

Освен от собственото си лозе, което е около 50 декара, виното на „Джинвира се прави от подбрани масиви на приятели и съселяни. „Преди това внимателно преценяваме дали съответният тероар е подходящ за стила на виното, което правим“, уточнява младият винар.  За гроздето от сорта Рубин той казва, че е от лози, засадени през 60-те години на миналия век.

„Правим виното във нашата винарската изба. Това е къща, която е строена през 1926 г. с идеята да бъде винарска изба. Оградена е с широки по един метър и  високи по четири  метра каменни дувари. Реновирахме къщата, оборудвахме я.  Под сградата има дълбока изба. Всяка година добавяме по нещо ново във винарната“, казва Георги Джингаров.

Таня Джингарова посреща винените туристи

Таня Джингарова посреща винените туристи

Малката винарна е с годишно производство до 100 хиляди литра вино.

В последните години всяка реколта е добра. „Благодарим на Бога, че няма бедствия, градушки. Летните температура обаче са по-високи, заради което все по-рано започваме беритбата на гроздето. Преди гроздобера тръгваше в началото на септември, сега още от средата на август.

„Всяко вино е любимо“, отговаря на друг въпрос Георги.

„Може би тези вина, които стават по-трудно и влагаме повече усилия за тях, са ми най-любими. Това са белите вина и розетата. Те искат повече внимание и грижи. Трябва да държиш под контрол на точката на температурата за ферментация, за  да запазиш цвета, свежестта и ароматите. Необходимо е охлаждане. Някой път гроздовият сок ферментира около 40 дни при ниска температура между 10-15 градуса. Условията се следят денонощно. След това отново изстудяваме до 5-6 градуса, за да може да използваме щадящи енолологични практики, за да се запази живият и естествен вкус на виното“, разказва технологията накратко младият винар.

„Всичко правим по нюх, предания и усет.“

Георги е убеден, че виното попива моментално настроението и мислите на майстора.

„Помня, че една година имаше грозде, за което си казах, че от него ще стане много добро розе. Цяла година си го повтарях. В последния момент нещо се обърка и оставихме гроздето за червено вино. А после всеки, който го опита, каза: Това вино е трябвало да стане розе. С перфектните качества за розе си беше. Много повече усилия трябваше да вложим, когато правихме червено вино от него. Стана хубаво, направо превъзходно, но самото то си знаеше, че е най-добро за розе. Трябваше му една година спокойствие, за да се трансформира в червено вино.“

Ето така говори Георги за виното като за живо същество с независим дух, който не трябва да пречупваш, а само да му помагаш да разкрие най-доброто от себе си.

Отскоро „Джинвира“ участва по-активно в изложения, за да може да покаже производството си. И точно тази година в началото на юни младата фирма и младият управител спечелиха Златен медал на изложението Rose wine expo в Казанлък с вино Розе от 2021 г., направено от сортовете Мерло и Рубин.

вино

„Беше едно невероятно първо изживяване. Нямаше човек, който да не хареса нашите вина“,

радва се победителят.

Той е много доволен от участията си в изложения, защото там получава обратна връзка от професионални дегустатори и сомелиери, а също и от любители с лично отношение към виното. „Тогава разбираш какви вина се харесват, къде може нещо да се подобри, къде нещо се е получило много добре. Висока оценка получихме и така разбрах, че като млада винарна се развиваме неочаквано добре. А това е стимулиращо.“

„На нас, българите, ни липсва тежка реклама в световен мащаб, за да изместим статуквото, че само в определени държави се правят хубави и скъпи вина“, каза съвсем като икономист Джингаров.

„Джинвира“ посреща и винени туристи от България и чужбина. Винарната е с широко отворени врати за всички почитатели на виното и е с широко работно време – от 8:00 до 22:00 часа.

Сестрата на Георги, Таня, която е на 17 години, посреща гостите в носия и с питка и това е най-прелестната прелюдия към дегустациите.

„Веднъж един французин сам ни намери. Каза: Нашите туристи са се нагледали на шоуруми и искат да видят семейна винарна, в която всичко се случва по естествен начин“, преразказа Георги.

Понякога посетителите искат да видят и лозята. А домът на Джингарови е точно там – между две съседни села, срещу редовете с лозички. Това не е стандартен дом, построен върху бетонови основи.

Това е къща на колела, която повече от 20 години стои здраво на мястото си

и където Павел и Рени са отгледали двете си деца – отдалечени от хората, но сред буйната природа, насадените рози, лавандулите, кучето, гърловиците и лястовиците, които лятото си свиват гнезда под обширния покрив с дървени греди и керемиди.

покрив

„Така хората виждат, че тук няма индустриално производство. И всичко е истинско. Виното се прави със сърце и любов. И всеотдайно. А то усеща това и предава хубава емоция на всеки, който го опита“, твърди най-сериозно Георги.

Виното, знамето и знаменосецът

Виното, знамето и знаменосецът

В ритъм с времето Георги Джингаров е развил и онлайн продажбите на продукцията – предимно в България, но очаква скоро да развие и търговски отношения с европейски потребители. Планът за бъдещето му е един:  „Джинвира“ да подобрява всяка година качеството и по естествен път пазарът да се разширява.

За първото си измайсторено вино, когато е бил ученик, си спомня следното :

„Изчаках да стане ясно време, за да се избистри виното. Един път го откалих, после втори и трети път. В един хубав ден видях, че виното без филтър беше като сълза. Веднага го налях в бутилките… Още имам от онова вино. Преди няколко години отворих една бутилка и напитката в нея си беше вино и то беше още живо.“

Войната на фермера Джингаров с милионите на „Юнион – груп“

Leave a Comment