Спецов аут, сменя го предишният директор на ДФ „Земеделие“ Михайлов

Началникът на Агенция „Митници“ също е освободен и заменен
Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Румен Спецов, който бе досегашен директор на Националната агенция по приходите (НАП), е освободен. Неговото място заема шефът на Държавен фонд „Земеделие“ до 2 март тази година (когато УС на ДФЗ го свали от поста – б.р.) Борис Михайлов, съобщиха от правителството.

Спецов е освободен Министерският съвет „по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите“, се посочва в съобщението. А именно:

„По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение.  Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.“

За Борис Михайлов се посочва, че има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Мястото на сегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев се заема от Павел Геренски, който бе заместник-директор в институцията, съобщава БНР.

И двамата директори бяха назначени от Асен Василев.

В следващите дни можем да очакваме, че директорът на ДФ „Земеделие“ Николай Каварджиклиев също ще бъде сменен. Възможно е директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов да запази поста си, тъй като отстраняването на човека, който има големи заслуги в завръщането на държавата на ГКПП „Капитан Андреево“, би увеличило подкрепата за „Продължаваме промяната“.

Leave a Comment