Земеделците в Полша получават на порции 1,46 млрд. лв. помощ за торове

Въпреки подпомагането фермерите се чувстват ограбени
Полски ябълки на родния пазар

Полски ябълки на родния пазар

Над 247 хиляди земеделци в Полша получиха до 5 август 1,534 млрд. злоти. Общата сума, която ще бъде разпределена към тях, е 3,5 милиарда PLN (близо 1,46 млрд. лева), съобщава полското електронно издание farmer.pl. С тези средства те ще бъдат подпомогнати заради увеличената цена на минералните торове.

До 31 май 2022 г. фермерите подаваха заявления за субсидии за минерални торове. . Те са изпратили близо 427 хил. приложения, в които доказват с фактури или с данни от личното счетоводство покупките на торове. На база на приложенията е била оценена максималната сума, необходима за изпълнение на програмата – 3,5 милиарда PLN (близо 1,46 млрд лв.).

Субсидията е за компенсиране на по-високите разходи за закупуване на торове, закупени между 1 септември 2021 г. и 15 май 2022 г. За такава помощ можеше да кандидатства само земеделски производител, подал заявление за директни субсидии за 2022 г.

Ставките за помощта са 500 PLN на хектар земеделски култури (208 лв./ха) с изключение на треви върху обработваема земя, ливади и пасища или 250 PLN на хектар ливади и пасища, както и треви върху обработваема земя (с изключение на площите, подпомагани по мярката за агроекология и климат).

Максималната площ, обхваната от тази помощ, е 50 ха.

От коментарите под статията се вижда, че полските фермери са недоволни от това, че подпомагането се протака с плащане на части, вместо наведнъж. Друг дори заявява, че се чувства ограбен и някак си заблуден, че получава нещо. Следващият е направил сметка, че заради поскъпналите торове е трябвало да получи доста повече. Поредният коментатор нарича всички глупаци за това, че чакат милостиня и т.н. Изглежда познато.

Leave a Comment