Белугата, която плуваше по Сена, издъхна

Белугата обитава полярните и субполярни води на Северния ледовит океан

Белугата обитава полярните и субполярни води на Северния ледовит океан

Белугата, която беше извадена от водите на река Сена при сложна спасителна операция, почина, предаде Франс прес, като цитира представители на префектурата Калвадос, Нормандия.

„Въпреки безпрецедентната операция за спасяване, с тъга съобщаваме за смъртта на белугата“, съобщиха в Туитър от френската префектура Калвадос, Нормандия. В публикацията се уточнява, че се е наложило бозайникът, за който беше установено, че е от мъжки пол, да бъде евтаназиран, тъй като състоянието му се е влошило по време на транспортирането.

Ветеринари са установили голяма слабост и недостатъчна дихателна дейност. Това е довело до решение за евтаназиране на белугата, се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

Морският бозайник бе загубил доста от теглото си и има няколко рани по тялото, стана ясно след изваждането му. Предвиждаше се да бъде подложен на прегледи, след което да се вземе решение дали да бъде пуснат в морето.

Смъртта на белугата беше потвърдена и от организацията за опазване на морските животни „Сий шепърд Франс“, която активно участваше в дейностите по спасяването .

Акцията по спасяването на почти 800-килограмовия морски бозайник приключи рано тази сутрин, след като животното една седмица плуваше в реката в Северна Франция. Белугата беше извадена със специална мрежа и кран от водата.

Заблуденият в Сена морски бозайник бе забелязан за първи път на 2 август. Белугата беше заснета в светлозелените води на реката между Париж и Руан в Нормандия, десетки километри навътре в сушата от морето. Още тогава от „Сий шепърд Франс“ обявиха, че животното е в голяма опасност, ако бързо не бъдат предприети действия за връщането му в морето.

Leave a Comment