Догодина минималната заплата да е 770 лева, предлага социалният министър

Николай Гайдов, пчеларСлужебното правителство ще предложи минималната работна заплата за 2023 г. да бъде 770 лев, съобщи на пресконференция вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Ние ще предложим на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът – 50 на сто от средната работна заплата за предходната година“, каза Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева, уточни министърът.

Той каза, че тече дискусия в ЕС относно проекта за Директива за адекватни минимални работни заплати. Обсъждане е започнало и в България.

Минималната работна заплата от тази година се прилага без намаление за физическите лица, регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители. До 2022 г. тази група се облагаше на около 30% по-нисък доход от фиксирания като минимална работна заплата. Предполага се, че оттук нататък минималният земеделски облагаем доход ще бъде равен на минималната работна заплата.

 

Leave a Comment