Днес е големият празник Успение Богородично!

 

Чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир

Чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир

Бачковският манастир

Бачковският манастир

Днес е големият християнски празници Успение Богородично, наричан още Голяма Богородица. Той е един от 12-те най-тачени дни в нашата религия. Успение означава заспиване, сън. На този ден Дева Мария щастливо е напуснала земния живот на 64 г.

Божията майка била предизвестена три дни преди смъртта си от Архангел Гавраил. Той й се явил по време на пламенните й молитви за освобождаване от тялото. Като знамение, Архангелът дал на Богородица райско клонче, което излъчвало небесна светлина, като заръчал то да бъде носено при погребението й.

Бил посочен не само деня, но и часа, в който душата на Мария щяла да се отдели от тялото й, за да бъде посрещната от сина й – третият час от деня. Множество свещи горели в стаята на Божията Майка, а наоколо били апостолите, които обкръжавали украсения одър, на който лежала. Внезапно бликнала неописуемата светлина. Бил слязъл самият Христос, обкръжен от ангели, архангели и другите безплътни сили. Той се приближил към своята майка, утешил я с умилни думи и любезно я призовал да премине от земята на небето. Тя радостно отговорила: „Готово е сърцето ми; нека ми бъде по думите Ти“, разказват църковните писания.

Апостоли погребали Мария в пещера в Гетсимания, а входа закрили с голям камък. Те не се отделили три дни от мястото на погребението.

Три дни след това пристигнал закъснял за поклонението свети Тома. Когато отдръпнали камъка от гроба, апостолите видели, че е останала само плащеницата на Божията майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки. В някои църкви хора пускат гълъби да полетят нагоре. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми, уповават се на нея в радост и мъка.

На този ден се правят родови срещи, приготвят се курбани за живот, здраве, плодородие, закрила от премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнаменти, пиле, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Днес е големият празник и на Бачковския манастир. Там по традиция още от предишния ден се събират хиляди вярващи, за да се помолят пред чудотворната икона на Божията Майка за здраве, благополучие, любов и мъдрост.

На този ден празнуват всички, които носят името Мария, а също Марияна и Мариана.

Да са живи и здрави, и пълни с любов!

Leave a Comment