Почитаме Успение на най-големия български светец Иван Рилски Чудотворец

Отдаден на молитви и лишения, той отказал златото на българския цар

Свети Иван Рилски иконаДнес е Успение на Св. Иван Рилски Чудотворец – небесният покровител на България. Към манастира в Рила са се стекли хиляди миряни от цялата страна. Два пъти в годината честваме най-големия български светец – днес и на 19 октомври, когато се е родил.

Св. Иван Рилски Чудотворец е роден около 876 година в село Скрино, край Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 – 889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син – цар Петър.

Родителите му били благочестиви хора, които отрано вдъхнали в него вяра и любов към Бог. Когато починали, той раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното от тях имущество.

Бил е пастир до 25-та си година, а после постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под връх Руен. Там получил образование и прочел богослужебните и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Светецът скитал по много места, докато накрая се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си.

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Цар Петър I изминал около 120 километра до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът върнал обратно изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Свети Иван Рилски е починал в самота на около 70-годишна възраст на 18 август 946 година. Бил е погребан в притвора на църквата в каменна гробница, запазена и до днес. След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен I тържествено връчил мощите на свети Иван Рилски на Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Предполага се, че канонизацията на св. Иван Рилски е извършена през X век след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата „Свети Лука“.

Leave a Comment