Скандал: Полски зам.-министър на земеделието получи на сватбата си трактор подарък от „Джон Диър“

Младоженецът отрича обвиненията в корупция като казва, че случаят е „брутална политическа атака“
Щастливият младоженец

Щастливият младоженец

Пищна сватба преследва правителството на Полша и потенциално засяга подкрепата му сред фермерите преди парламентарните избори догодина.

По-рано този месец 32-годишният заместник-министър на земеделието Норберт Качмарчик се ожени за любимата си и искаше най-близките му приятели да му помогнат да празнува.

Това беше голяма сватба, на която присъстваха около 750 души, включително министърът на правосъдието Збигнев Зиобро. Събитието вероятно щеше да остане незабелязано, ако не беше промоционален видеоклип, публикуван от местен представител на трактори John Deere няколко дни по-късно, пише „Политико“.

Във видео клипа тракторът с 340 конски сили на стойност 1,5 милиона злоти (€320 000) е показан как пристига на мястото на сватбата, украсен цветни димни факли, панделки и балони, носещи името на представителството. Трима представители на компанията връчват ключовете на Качмарчик и съпругата му, като пожелават на младоженците „възможно най-високите добиви“. Зам.-министърът е очевидно щастлив. Отваря бутилка шампанско, опръсква гигантския подарък и го яхва за едно кръгче.

Усещайки проблемите, някои от партийните другари на Качмарчик са започнали да бягат към изходите, когато са видели мащаба на събитието. „Това беше PR катастрофа“, казва един министър, пожелал да остане анонимен.

„Аз бях един от първите, които напуснаха церемонията. Бях смутен от липсата на скромност и крещящия разкош“, добавя друг.

Членове на опозицията бързо са обвинили заместник-министъра в корупция и са призовали за разследване – особено защото фермата на Качмарчик генерира само 5100 злоти (малко над 1000 евро) годишни приходи, според официалния отчет за активите.

Качмарчик от своя страна казва, че тракторът е закупен от брат му, голям фермер, който ще остане негов законен собственик. Той обвинява опозицията в „брутална политическа атака срещу мен и семейството ми“, която според него също е „атака срещу цялото полско селско стопанство“.

Истинският злодей, според Качмарчик, е Доналд Туск, бивш полски премиер и президент на Европейския съвет, който сега оглавява опозиционната партия „Гражданска платформа“ и често е обвиняван от поддръжниците на правителството, че стои зад всяко зло, засягащо страната. Заместник-министърът е обвинил Туск, че е помогнал за унищожаването на националната тракторна индустрия на Полша в посткомунистическите икономически реформи през 90-те години на миналия век, въпреки че Туск е бил просто депутат по това време.

„Нека не се побъркваме“, казва Тадеуш Цимански, депутат от дясната партия Обединена Полша, към която принадлежи и Качмарчик, и който е бил гост на сватбата.

 

 

Leave a Comment