Украинският слънчоглед ще си остане у нас, защото износителите не го харесват

Костадин Костадинов

Семената са с висока киселинност, наричаме такава стока „гранясала“

„Взехме проби от вносно зърно – няма да кажа откъде. Искахме да ги представим за лабораторен анализ. Предадохме ги в частна лаборатория, тъй като Българската агенция по безопасност на храните няма, както знаете, акредитирана лаборатория за изследване на зърно. Когато излязоха резултатите, отдолу пишеше „негодно“.“

Това разказа пред Агро Пловдив председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

„Негодно е, защото в него има жива зараза и какво ли не. За качеството няма да ви кажа какво пишеше“, продължи Костадинов.

„Ето такава стока влиза у нас.“

Костадин Костадинов казва, че ситуацията с вноса на украински слънчоглед вече е „изтървана“. Предприятия и складове са задръстени от пратките, цената е натисната надолу.

1,3 млн. тона е вносът на слънчоглед от април до средата на август. И потокът не спира

Всички мултинационални компании износителки изискват от продавачите на слънчоглед данни за киселинността на маслодайните семена. Високата киселинност се получава при престоял слънчоглед, а целият внос от Украйна е с подобно качество, каза Костадинов. Българите наричаме такава храна „гранясала“.

Лошата новина е, че внесеният у нас слънчоглед ще се изконсумира от българите, тъй като е нежелан за реекспорт.

За да се освободят от украинската пратка, търговците ще опитат да я смесят с българска, за да бъде приемлива за износ и ще я нарекат „български продукт“.

Костадин Костадинов добави, че не вижда вина в украинските зърнопроизводители. „Вносът се извършва от наши търговци, няма какво да се лъжем. Въпросът е защо българската държава го допуска.“

НАЗ има съгласието на земеделското министерство, че трябва да се разделят потоците от украински и български слънчоглед, тоест украинският да се съхранява в ясно определени складове. Председателят заяви, че не знае до момента това да е извършено. Чакаме заповедите на министъра за сепарирането на вноса, но такива все още няма.

Тази седмица регионалните браншови организации, които са членове на НАЗ, ще заседават, за да решат дали асоциацията да излезе на протест на 14 септември. Подобни протести ще бъдат организирани в периода 14-16 септември във всички 12 държави, включени в инициативата „Три морета“.

Костадин Костадинов: НАЗ се организира за общ европейски протест на 14 септември

Leave a Comment