Явор Гечев: Стопаните при наводнените села да подават заявления за щети. Ще осигурим дърва за пострадалите

Явор Гечев
Не е установена незаконна сеч в горите над 5-те села в Карловско

Служебният земеделски министър Явор Гечев призова стопаните на засегнатите от наводненията земеделски площи да подават заявления за нанесените щети в общинските земеделски служби. При 100% пропаднали площи те ще бъдат обезщетени на 80% от вложените разходи, заяви той като не допълни, че процентът е валиден само за застрахованата реколта.

Явор Гечев уточни пред БНТ тази сутрин, че за зърнопроизводителите, чиято прибрана реколта е унищожена от приливните води на река Стряма, има дадени специални инструкции към общинските служби, така че и те ще бъдат подкрепени.

Относно хората, които са отглеждали земеделски храни в дворовете си, служебният министър посочи, че те също ще получат обезщетение, но по друг ред и не от земеделското министерство, защото то подпомага само регистрираните производители. На дворните земеделци трябва да помогнат общинските власти.

За хората от наводнените села в Карловско и в с. Трилистник приоритетно ще бъдат осигурени дърва за огрев, тъй като водите са отнесли складираните горива. По груба сметка река Стряма е завлякла към 10 000 кубика дърва, каза Гечев.

По думите му извършените проверки в горите над 5-те засегнати старопланински села не е установена незаконна сеч.

Министърът определи наводненията като природно бедствие, което е изкоренило дърветата покрай бреговете на реката. Явор Гечев каза, че медиите са поканени да присъстват на горските проверки, за да се убедят, че незаконни сечи липсват. Министърът потвърди обаче, че коритата на река стряма не са били добре почистени.

Той изрази съжаление, че средствата, заделени за напоителните и отводнителните системи в първоначалния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост са орязани по причини, свързани с екологията. Това бяха 1,1 милиард лева, посочи министърът. И добави, че в Стратегическия план за периода 2023-2027 г. са заложени средства за напоителните съоръжения, но те няма да са достатъчни.

В Стратегическия план има специален портфейл за бедствия, който включва и застраховане на земеделските стопани, каза още Гечев.

Leave a Comment