Как Пловдив ще празнува Деня на Съединението (Програма) и дните на изкуството

празник на Съединението в ПловдивДнес Пловдив отбелязва празника на Съединението и празника на града. Днес ще има молебен, много венци и цветя, концерти, Нери Терзиева и Евгени Тодоров ще бъдат официално отличени като „почетен гражданин на Пловдив“. Вечерта президентът Румен Радев ще поздрави българите и пловдивчани за празника на площад „Съединение“.

Както всяка година ще има и възстановки на събитията през онзи исторически 6-ти септември.

Преди 137 години именно тук на 6 септември 1885 г. рано сутринта войски под командването на майорите Николаев, Филов и Муткуров влизат в града, скандирайки „Да живее Съединението на България“, „Да живее княз Александър”. Майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики от днешния град Съединение обкръжават конака. Захари Стоянов, Георги Данчов и други влезли в дома на губернатора Гаврил Кръстевич и му съобщили, че е свален от власт и арестуван.

Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на Южна и Северна България. Веднага е образувано временно правителство с председател д-р Георги Странски.

Майор Д. Николаев като началник на милицията заповядал в срок от 40 часа да бъдат повикани всички способни да носят оръжие. Aктът на Съединението е извършен с цената на една единствена жертва – майор Райчо Николов. На 8 септември е огласен манифест в Търново за признаване на Съединението.

Правителството на Петко Каравелов приема извършения акт и се заема с дипломатическото уреждане на въпроса. Княз Александър I Батемберг. без колебание одобрил Съединението и заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов, след като заповядал за извършването на обща мобилизация, на 9 септември влязъл в Пловдив. Бил е посрещнат от народа с небивал ентусиазъм и възторг.

Пълната програма на празника

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Празнична концертна програма с участието на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев

12.30 часа – зала Съединение на Регионален исторически музей

Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Евгений Тодоров и родственици на Нери Терзиева, удостоена посмъртно.

19.00 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.30 часа – Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с участието на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски, Таня Първанова

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Разглеждане на експозицията. Там е и сборния пункт на всички официални лица, които ще заемат места пред паметника за тържествената заря – проверка.

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори безплатно две от своите експозиции – експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ ( през деня, преди началото на честванията на територията на паметника, когато районът ще бъде затворен, а движението по бул. „6-ти септември“ спряно за движение на автомобили) и експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в Старинен Пловдив.

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната церемония участват духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал – майор Явор Матеев.

Официални слова ще бъдат произнесени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров и Президента на Република България Румен Радев. Водещи са актьорите от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

  • В Деня на Съединението пловдивчани и гостите на града ще могат да паркират в „Синя зона“ безплатно.

В празничната седмица продължават и събитията от

Есенния салон на изкуствата Пловдив 2022:
  • Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град Виена) пристига за първи път в България, за да изнесе на 9 и 10 септември ( петък и събота) два концерта на сцената на Античен театър в Пловдив. Началото е от 20 часа. Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.
  • „Сцена на кръстопът” се завръща с вълнуващо издание, което ще предложи най-добрите спектакли от националната театрална сцена. Фестивалът ще бъде открит на 10 септември в 19 часа в голямата зала на Драматичния театър с премиерата на „Вампир”. Програмата продължава до 21 септември.
  • От 8 септември до 11 септември се провежда 6-и Фестивал на Комедията Пловдив 2022 в Дома на културата
  • От 9 до 12 септември под мотото „Мирен свят“ се провежда Седмият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ .
  • На 10.09.2022 г. от 10 ч., алеята на хълм Бунарджика посреща участници и изложители на образователния фестивал “С деца на тепе”. Събитието се завръща на най-посещавания хълм в район “Централен” след 2-годишна пауза, поради пандемията.
  • Четири нови маршрута очакват пловдивчани в есенния етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“. Първият е на 10 септември.
  • Пловдив се включва със 7 читателски гнезда в 11-тата „Нощ на литературата“ в България. Литературният хепънинг тази година е на 7 септември 2022г. , а началото е в 18.00 часа.

Leave a Comment