ООН: За 5-ти пореден месец индексите на храните падат, най-силно при маслодайните

Растителните масла вече са под миналогодишните цени, млечните продукти са с над 23% по-скъпи
Сушене на ориз в Камбоджа    Снимка на ФАО

Сушене на ориз в Камбоджа
Снимка на ФАО

Според нов доклад, публикуван днес от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО), през август 2022 г. се наблюдава пети пореден месечен спад на котировките за основните хранителни стоки на международните пазари.

Индексът на цените на храните на ФАО  е средно 138,0 през август, което е спад от 1,9 процента спрямо показанията през юли, но все пак е повишен със 7,9 процента спрямо миналата година.

Средният индекс на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 1,4% на месечна база, воден от спад от 5,1% на международните цени на пшеницата поради подобрените перспективи за реколтата в Северна Америка и Руската федерация и възобновяването на износа през черноморските пристанища на Украйна. През месеца средната цена на ориза остана непроменена, докато котировките на груби зърна леко се повишиха с 0,2 процента: увеличението на международните цени на царевицата поради преобладаващите горещи и сухи условия в Европейския съюз и Съединените американски щати беше частично компенсирано от по-ниските цени на ечемика и соргото.

Средната стойност на индекса на цените на растителното масло на ФАО е намаляла с 3,3 процента спрямо юли, малко под нивата от август 2021 г. Цените на соевото масло в световен мащаб се повишиха леко поради опасения относно въздействието на неблагоприятните метеорологични условия върху производството в САЩ, но това увеличение беше повече от компенсирано от по-ниските котировки за палмово, слънчогледово и рапично масло, поради увеличаване на предлагането на палмово масло, произведено в Индонезия, в резултат на намаляването на данъците върху износа и постепенното възобновяване на доставките на слънчогледово масло през пристанищата на Украйна.

Индексът на цените на млечните храни на ФАО падна с 2,0 процента през август, но все още е с 23,5 процента по-висок от август 2021 г. при настоящите нива. Световните цени на сиренето продължават да растат за десети пореден месец,  като цените на млякото падат въпреки намаленото производство в Западна Европа и Съединените американски щати  в очакване на увеличени доставки от Нова Зеландия .

В сравнение с юли средният индекс на цените на месото на ФАО е намалял с 1,5% и все още е с 8,2% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираният спад на международните котировки на птиче месо през август се дължи на наличието на силно експортно предлагане, докато спадът на световните цени на говеждото месо е свързан със слабото вътрешно търсене в някои от водещите страни износителки. В същото време свинското месо се повиши.

Индексът на цените на захарта на ФАО падна с 2,1 процента до най-ниското си ниво от юли 2021 г., главно поради по-високите експортни маржове в Индия и по-ниските цени на етанола в Бразилия.

Понижена прогноза за производството на зърнени култури за 2022 г.

ФАО също публикува актуализирана прогноза за производството на зърнени култури за 2022 г., която е леко коригирана надолу. Според последното издание на Доклада за предлагането и търсенето на зърнени култури световното производство на зърнени култури може да намалее с 38,9 милиона тона, или 1,4 процента, в сравнение с предходната година.

Преразглеждането в низходяща посока засегна основно груби зърна, като добивите на царевица в Европейския съюз се очаква да паднат с 16 процента спрямо средната стойност за предходните пет години поради изключително горещи и сухи климатични условия. В същото време, като се има предвид очакваната рекордна реколта в Руската федерация и благоприятните метеорологични условия в Северна Америка, ФАО увеличи прогнозата си за световното производство на пшеница до 777 милиона тона спрямо юли, което е само малко по-ниско от 2021 г. Очаква се световното производство на ориз да намалее с 2,1 процента от най-високото си ниво за всички времена през 2021 г., главно поради неравномерното разпределение на валежите в Индия и Бангладеш.

Според прогнозата обемът на търговията със зърно в света през сезон 2022-2023 г. (юли/юни) ще намалее с 1,9 процента спрямо предходния период и ще възлезе на 469,6 милиона тона.

Leave a Comment