Жестоко пострадалият зърнопроизводител от Трилистник още почиства двора, но вече гледа напред

Георги Стоилов извози 500 тона съсипан от наводнението слънчоглед към язовири и рибарници
Георги Стоилов  Снимка от 4 септември 2024 г.

Георги Стоилов
Снимка от 4 септември 2024 г.

Най-жестоко пострадалия от наводненията в началото на септември земеделски производител Георги Стоилов продължава да чисти стопанския си двор в с. Трилистник.  Водите на река Стряма разпиляха точно преди седмица 500 тона складиран маслодаен слънчоглед нова реколта навсякъде из базата. Долните пластове на ожънатата хлебна пшеница също бяха мокри, както и 12 тона грах, който се оказа напълно унищожен. Огромното количество слънчогледови семена плуваше и покълваше за часове, а негови колеги и приятели се отзоваха светкавично на помощ с личен труд и с машини. Тогава бяхме изчислили, че загубите на Георги Стоилов възлизат на над 800 хиляди лева.

Земеделецът Георги Стоилов загуби реколта за над 800 хил. лв. във водния ад на Трилистник

Днес земеделецът разказа, че все още базата не е почистена от натрупаната кал. За слънчогледа, който не ставаше нито за сушилни, нито за фураж на животни, Георги е открил решение. Семената са извозени до рибарници и язовири и поне въпросът какво да прави с тази негодна стока е намерил отговор.

Щетите върху хлебната пшеница вече са претеглени – 300 тона са бракувани.

„От общинската земеделска служба казаха, че могат да приемат заявление за обезщетение само за унищожената продукция на полето“, каза Георги Стоилов. Той вече е успял да направи оглед на нивата с наскоро засяти около 1000 декара рапица и обясни, че водите са залели около 500 декара. От неприбрания още слънчоглед към 160-170 декара продължават да са във вода и тепърва ще се разбере дали ще могат да се ожънат, ако питите успеят да изсъхнат през есента.

Георги Стоилов вече се надява на помощ от държавата чрез фонда за бедствия. От община „Марица“ са извършили опис на унищожената от стихията прибрана реколта и са обещали да подадат данните към държавните служби, отговорни за компенсациите от фонда.

Относно евентуалната помощ от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в която членува, земеделецът е ясен. „Колегите много ми помогнаха, когато разбраха за бедата. Притекоха се с машини и с личен труд. Благодарен съм за това. Но финансова помощ от НАЗ не искам. Не ми е удобно и няма да приема.“

Leave a Comment