Румъния и Франция се споразумяха за увеличаване износа на украинско зърно

зърноПравителствата на Франция и Румъния подписват днес споразумение, което позволява повече износ на зърно от Украйна да достигне до Европа и извън нея, каза министърът на транспорта на Франция Клеман Бон в неделя.

„Ще подпиша споразумение с Румъния, за да позволя на Украйна да изпрати още повече зърно, защото това е основен ресурс за страната и за много други страни, които се възползват от него“, каза Бон пред френското радио FranceInter, добавяйки, че зърнените храни ще бъдат изпращани „в Европа и в развиващите се страни, особено в Средиземноморието, които се нуждаят от него за храна и почти за оцеляването си“.

Споразумението има за цел да разреши някои от тесните места в пътищата на солидарност на ЕС с Украйна.

Бюлетин на британското военно разузнаване в неделя заяви, че „твърдението на Путин не е вярно. Според данни на ООН около 30 процента са били доставени на страни с ниски и средни доходи в Африка, Близкия изток и Азия.“

Бон каза, че сделката с Румъния ще обхваща износа „по река, море и суша“.

„Горд съм, че чрез европейско действие, чрез намиране на сухопътни пътища, успяхме почти да върнем на същото ниво на износ на зърно, което Украйна имаше преди войната“, каза Бон.

Leave a Comment