Бурята изравни със земята огромен масив поморийски лозя

Лозарите в общината не застраховат заради завишена завишени двойно и тройно премии поради липсата на защита от градушки в района

лозяБурята, която вилня в района на община Поморие в събота вечерта унищожи почти напълно 1500 дка винени лозя. Конструкциите, заедно с растенията, са на земята, показа тази сутрин Нова тв.

„От тези лозя вече нищо не става“, каза собственикът на 8 декара лозя Димитър Пилотов. Коловете не са просто паднали, а са счупени или изкривени, гроздето е унищожено.

„Лозето е на 5 години и за първа година е в пълно плододаване“, каза лозарят.

Той е очаквал от гроздето сорт Мерло реколта от 1 тон на декар.

Пилотов заяви, че не е застраховал лозята, тъй като поради липса на площадки за борба с градушката в района, застрахователите вдигат двойно и тройно застрахователната премия.

Ако иска да продължи да се занимава с лозарство, ще трябва първо да разчисти с машини терена от пречупените от силата на вятъра стълбове, от теловете и растенията, а после да засади наново и да чака масива да влезе в плододаване.

Лозарите, които имат насаждения в района, изчисляват загубата само от необраната и непродадена реколта на 1,5 милиона лева – по тон на декар, по лев на килограм грозде.

Вчера община Поморие промени решението си за обявяване на общината от частично бедствено положение в пълно такова, след като е огледала пораженията по лозята.

Лозарите вече са подали заявления за компенсации в кризисния щаб.

Министерството на земеделието също обяви вчера, че пострадалите земеделци в общините, в които има нанесени поражения върху земеделска продукция, трябва да подадат заявления в общинските служби по земеделие по места.  Бури имаше още в областите Благоевград и Смолян.

Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ ще се извърши, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Припомняме, че според правилата за държавната помощ за компенсиране на щетите от природни бедствия, стопаните получават 80% от направените разходи за производство в случай, че имат сключена застраховка. Ако реколтата не е застрахована, обезщетението пада наполовина.

 

Leave a Comment