Дървата за огрев: 100% ръст на цените от май досега, 10% по-голям добив, а ги няма

40% от населението се топли с твърди горива, а не получава енергийна помощ. Редно е това да се промени, каза омбудсманът Диана Ковачева

трупи дърваМистерия е защо дърва за огрев липсват на пазара. По данни на земеделското министерство добивът им тази година е увеличен с 10%. Освен това на годишна база цената на твърдите горива е със 70% отгоре, като само от месец май досега поскъпването на дървата е със 100 на сто. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева тази сутрин пред бТВ.

Тя посочи, че цената на кубик нарязани и нацепени дърва вече е 200-210 лева при около 90 лева през септември 2021 г. Пелетите са скочили за година от 350 на 1000 лева.

По този повод омбудсманът е подала искане до Комисията за защита на конкуренцията да провери има ли картел между продавачите на дърва, което може да обясни големия ръст, а също така и да направи секторен анализ.

За да получи метрови дърва, възрастен мъж от врачанското село Върбешица е чакал два месеца. За кубик той е платил 120 лева. Ако ползва услугите за нарязване и нацепване, цената отива към 140 лева. В съседно село се оказва, че доставките идват много по-бързо, защото те са за нацепен кубик. и са на по-висока цена. Човекът обясни, че за един отоплителен сезон ще са му нужни 10-12 кубика дърва за две стаи.

В същото време миналата година, а и тази, населението, което се отоплява с дърва, не получава енергийна помощ. Според Диана Ковачева става въпрос за 40% от българските граждани, които ползват твърди горива. Омбудманът поиска служебното правителство да подготви промени в националния бюджет, така че и тази голяма част от българите да се подпомага за енергийните разходи. Сред тях има доста социално слаби хора, които не могат да си позволят високите цени на отоплението с дърва и въглища.

От 1 януари 2023 г. 300 000 души ще се окажат под линията на бедност, която отново от догодина ще бъде 504 лева. Омбудсманът заяви, че е редно новата линия на бедност да послужи за преизчисление на социалните помощи, които сега са 75 лева месечно.

Leave a Comment