Световен ден на животните: Хората са само 0,01% от живота на Земята, а контролират съдбата на 99,1%

кучето ЮкиСветовният ден за защита на животните – 4 октомври, празнува своя 97-ми рожден ден под надслов: „Споделена планета на хората и животните“. По случая предстои да се проведат събития в целия свят с фокус над ролята, която животните играят в нашия живот, култура и околна среда.

В света живеят около 130 милиарда бозайници, 50 милиарда птици, над 470 милиона домашни любимци и са известни 34 700 вида риби. Всички те, живеят на една и съща планета с хората, посочват от „Четири лапи“. Животните са основна част от поддържането на добра екосистема и са от съществено значение за нашия начин на живот.

Още от създаването си през 1988 г. международната организация за защита на животните – ЧЕТИРИ ЛАПИ, разглежда и се бори за повече гласност по темата за директната взаимовръзка между здравето на хората, животните и планетата.

Правителствата по целия свят и нагласите на обществото по този въпрос, започват бавно да се променят, особено след пандемията COVID-19. Научни изследвания показват, че 75% от инфекциозните заболявания са зоонозни, което означава, че са от животински произход. Според проучвания на водещи учени има „убедителни доказателства“, че пазарът за морски дарове и диви животни в Ухан Хуанан е бил в епицентъра на епидемията COVID-19.

Директорът на „Четири лапи“ Йозеф Пфабиган споделя: „Сега повече от всякога трябва да осъзнаем връзката с хуманното отношение към животните и да действаме, като поставим тази тема в центъра на световната здравна политика. Нуждаем се от промяна и от единен “One Health” подход.“

Д-р Мартина Стефани, директор в отдел Селскостопанските животни и хранене в „Четири лапи“, засяга темата за другата голяма надвиснала заплаха за хуманното отношение към животните: „Климатичната криза е другото голямо глобално предизвикателство, пред което сме изправени в момента. Всяка година морското равнище се покачва, природните бедствия се увеличават, реките пресъхват, а летата стават все по-горещи. Дивите животински видове измират с невиждани високи темпове за всички времена. Един от най-големите причинители на тези проблеми е мащабното промишлено животновъдство… Хората представляват 0,01% от целия живот на Земята, но ние контролираме съдбата на останалите 99,1%. Техният дом е и наш дом, имаме общо съществуване и обща среда. Ако не успеем да се справим с проблемите, пред които сме изправени сега, рискуваме катастрофални последици в съвсем близко бъдеще.“

Leave a Comment