Стопаните на трайни насаждения заявяват подпомагане за зимни пръскания до 28 октомври

Помощта до 120 лв./дка ще бъде изплатена до 12 декември 

ябълкова градина на Цветелина БориславоваДо 28 октомври 2022 г. Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приема заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

Приемат се документи за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента – в периода на масов листопад. Срокът за отчитане на дейностите е до 21 ноември, а до 12 декември ще бъдат изплатени средствата.

Финансовата подкрепа е в размер до 120 лева на хектар с ДДС. Важно е да се знае, че се подпомагат направени разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС.

Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Leave a Comment